Obrenovac, 25.08.2019

ZATVOR U ZATVORU


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 23.08.2017.
Ako u Srbiji završite u samici evo šta vas tamo čeka!

Foto:Shutterstock
Kaznu boravka u samici izriče disciplinska komisija onima koji pokušaju bekstvo, planiraju pobunu ili poseduju mobilni telefon.

U prostoriji ne većoj od četiri kvadratna metra, opremljenoj osnovnim nameštajem i uz minimum svetlosti, zatvorske dane provode osuđenici koji prekrše zatvorska pravila. Takozvana samica je zatvor u zatvoru. Rezervisana je za one koji pokušaju da pobegnu, organizuju pobunu ili sakriju mobilni telefon.

Osuđenom mora da se osigura voda za piće i sanitarni uređaji. Tokom ove disciplinske mere on može da čita i piše i ima pravo da boravi van prostorije na svežem vazduhu u trajanju od najmanje jedan sat dnevno. Ostatak vremena provodi u samici.

Razlog za odlazak u samicu može da bude i odbijanje izvršenja zakonitog naloga usled čega je nastupila teža štetna posledica. Za ugrožavanje tuđeg zdravlja namerno ili grubom nepažnjom takođe se ide u izolaciju, ali i za protivljenje zdravstvenom pregledu ili merama za sprečavanje opasanosti od zaraza, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U samicu idu i oni koji u zatvoru kadu, kao i oni koji za tri meseca naprave tri lakša disciplinska prekršaja, kao što su, na primer, kockanje, tetoviranje ili pirsing, međusobna trgovina stvarima ili vređanje zaposlenih u zatvoru. Ova stroga kazna predviđena je i za one koji odbijaju da se testiraju na drogu. Po zakonu, ova disciplinska mera može trajati najduže 15 dana, ali je kaznu izuzetno moguće produžiti i na čitav mesec za više disciplinskih prestupa.

Zatvorenicima, dok su u samici, nisu uskraćena osnovna prava predviđena zakonom. Oni i dalje imaju pravo na prijem paketa, na posete, boravak na svežem vazduhu, odlazak u kantinu, mogu da čitaju i pišu, a takođe mogu da budu i radno angažovani.

Ovakav zatvorenik ima pravo na jedan sat šetnje dnevno, ali u samoći.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE