Obrenovac, 12.08.2020

Vi┼íe ne─çemo morati da vadimo izvod iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih i dr┼żavljanstvo


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.08.2017.
Ministri unutra┼ínjih poslova i dr┼żavne uprave i lokalne samouprave Neboj┼ía Stefanovi─ç i Branko Ru┼żi─ç potpisali su Sporazum o poslovno-tehni─Źkoj saradnji izme─Ĺu dva ministarstva, ─Źiji je cilj uspostavljanje elektronske evidencije o dr┼żavljanima Srbije, pa ─çe od danas po─Źeti proces upisa podataka iz Knjige dr┼żavljana u Centralni registar

Foto:O. Buni─ç / RAS Srbija


´╗┐

Predsednica vlade Ana Brnabi─ç rekla je da dr┼żava kona─Źno postaje servis gra─Ĺana i da oni više ne─çe biti kuriri koji tr─Źe od šaltera do šaltera sa gomilom papira u rukama.

 - Šalteri i papirologija kona─Źno postaju prošlost. Sada je 21. vek i gra─Ĺanima i privredi moramo da olakšamo ┼żivot, a ne da budu robovi birokratije - poru─Źila je Brnabi─ç, a saopštila je danas vladina Kancelarija za medije.

Ona je podvukla da su elektronski servisi jedan od prvih instrumenata u borbi protiv korupcije.

Dodala je i da ne mo┼że da se razmišlja o poboljšanju uslova poslovanja i uvo─Ĺenju više elektronskih servisa za privredu i gra─Ĺane ukoliko mati─Źne knjige nisu u elektronskom obliku.

Novi korak ka unapre─Ĺenju elektronske uprave

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovi─ç istakao je da je Sporazum novi korak ka unapre─Ĺenju elektronske uprave u našoj zemlji, te da ─çe se uspostavljanjem jedinstvene elektronske evidencije o dr┼żavljanima Srbije ubrzati postupci prilikom izdavanja dokumenata, uz pojednostavljenu proceduru.

- Gra─Ĺani više ne─çe morati da ─Źekaju na šalterima za uverenje o dr┼żavljanstvu, a i dr┼żavni organi koji prikupljaju neophodna dokumenta umesto njih mo─çi ─çe te podatke da provere istog trenutka uvidom u Centralni registar. Sve to ─çe olakšati i ubrzati ceo proces, od ─Źega ─çe najve─çu korist imati gra─Ĺani - rekao je Stefanovi─ç.

On je dodao da upostavljanje aplikacije za vo─Ĺenje evidencije o dr┼żavljanima u okviru Centralnog sistema donosi i druge pogodnosti.

- Prenosom podataka iz postoje─çih evidencija koje nisu centralizovane dobi─çemo jedinstvenu elektronsku bazu koja garantuje bolje vo─Ĺenje podataka i br┼żu dostupnost, ali i ve─çu bezbednost podataka o li─Źnosti koji se nalaze u evidenciji - rekao je Stefanovi─ç.

Gra─Ĺanima ─çe biti lakše, manje nepotrebnih papira

Ministar Branko Ru┼żi─ç je nazna─Źio da se uspostavljanjem elektronske evidencije o dr┼żavljanima Srbije pojednostavljuje rešavanje zahteva gra─Ĺana koje imaju prema upravi.

- Nema više donošenja izvoda, uverenja i drugih nepotrebnih dokumenata koje mi ve─ç imamo u bazi, ve─ç ─çe ovlaš─çeni dr┼żavni slu┼żbenik uvidom u Centralni registar proveriti sve podatke koji su mu neophodni za odlu─Źivanje - rekao je Ru┼żi─ç.

Ru┼żi─ç je konstatovao da je to velika promena i olakšanje u radu i za dr┼żavne slu┼żbenike, jer ─çe doprineti njihovom br┼żem i efikasnijem radu.

Kako je naveo, oni više ne─çe više ─Źekati da druge institucije pošalju neophodne podatke ili informacije poštom, faksom ili na drugi na─Źin, ve─ç ─çe do podataka neophodnih za odlu─Źivanje ovlaš─çena lica do─çi elektronskim putem.

- Ovo je revolucionarna promena za sve nas i znam da se svi tome radujemo - rekao je Ru┼żi─ç.

Potpisanim sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke gra─Ĺana u elektronskom obliku na jednom mestu kako bi ubrzala rešavanje njihovih zahteva, imaju─çi u vidu da više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih i uverenja o dr┼żavljanstvu, ve─ç ih slu┼żbenici pribavljaju po slu┼żbenoj du┼żnosti.

U prethodnom periodu Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih mati─Źnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava i ti podaci ─çe do kraja 2017. godine biti u Centralnom registru mati─Źnih knjiga, koji je u nadle┼żnosti tog ministarstva.

Od danas, zahvaljuju─çi MUP-u, zapo─Źe─çe proces upisa podataka i iz Knjige dr┼żavljana Srbije u Centralni registar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE