Obrenovac, 23.02.2020

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji reni bunara


Izvor: Telegraf, Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2017
Vesić: Grad ulaže 2,5 miliona evra u Obrenovac
Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas radove na sanaciji i rekonstrukciji reni-bunara RB1 u Obrenovcu na izvorištu Vić bare i tom prilikom poručio da Grad Beograd ne odustaje od politike kojom će više novca za nedostajuću infrastrukturu biti ulagano u prigradske opštine.
Rekonstrukcija bunara obuhvata ugradnju šest horizontalnih drenova od prohrom čelika ukupne dužine 341 metar, čime će se povećati izdašnost bunara i dobiti veće količine vode za dalju preradu.

– Grad Beograd će u nedostajuću infrastrukturu kada je vodovod i kanalizacija u Obrenovcu u pitanju, ukupno uložiti 2,5 miliona evra. Danas smo obišli radove na renoviranju reni-bunara 1, koji je sagrađen tačnije 1988. godine. Glavna prednost ovakvih reni-bunara su veliki drenovi koji zahvataju vodu, potom je uvlače u sistem, koji je kasnije filtrira i distribuira do potrošača. Za 29 godina, ovaj reni-bunar je renoviran četiri puta, ali je sada ponovo u situaciji da je potrebna totalna rekonstrukcija – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u ovaj posao je uloženo 108 miliona dinara odnosno oko 900.000 evra. Trenutno, navodi Vesić, ovaj bunar daje oko 30 litara vode u sekundi, dok će posle rekonstrukcije imati kapacitet od 90 litara u sekundi.

– Ovde se nalazi vodoizvorište za obrenovački vodovod, a pored ovog reni-bunara postoji još jedan, kao i 30 horizontalnih bunara. Svi ti bunari daju ukupno oko 300 litara vode po sekundi, pa je jasno koliko će značiti ovo povećanje. Ovo su radovi koji se ne vide, radovi koji nisu vizuelno dostupni građanima, pa je to možda razlog zbog kojeg tokom proteklih decenija nije ulagano u reni-bunare – dodao je Vesić.

On je precizirao da su preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda tokom prošle godine rekonstruisana tri reni-bunara u Beogradu i jedan u Obrenovcu, pa će na kraju ove godine biti ukupno pet rekonstruisanih.

– To su veliki troškovi, pošto ni jedan nije ispod 90 miliona dinara, ali na ovaj način problem vodosnabdevanja rešavamo trajno.Grad Beograd u Obrenovcu radi nekoliko projekata kada je u pitanju vodovod i kanalizacija. Pre nešto manje od mesec dana započeta je izgradnja kanalizacije u naselju Braće Jugović vredna 76 miliona dinara, dok se radovi u naselju Šljivice, koji koštaju nešto više od 60 miliona, privode kraju. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda će uskoro raspisati tender vredan između 30 i 35 miliona dinara, a radiće se vodovod i kanalizacija na južnom kraku prema Ubu. To je deo strategije prema kojoj se u nedostajuću infrastrukturu u prigradskim opštinama mora ulagati mnogo više. Kanalizacija, vodovod, putevi i javni prevoz predstavljaju kategorije u koje se mora ulagati u prigradskim opštinama, kako bi građani tih delova imali isti tretman kao oni iz centralnih.- izjavio je Goran Vesić.

 Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković je u ime svih Obrenovčana zahvalio gradskom menadžeru i Gradu Beogradu na doslednosti, jer, kako je rekao, dokument koji je usvojila Skupština grada, a koji se tiče plana da svaka kuća u Beogradu do 2025. godine dobije kanalizaciju i vodovod, nije ostao mrtvo slovo na papiru.

– Upravo suprotno iz nedelje u nedelju konkretnim akcijama pokazujemo da se na tom planu uveliko radi. Izuzetno velika sredstva uložena u regeneraciju bunara rezultiraće činjenicom da svaka kuća u Obrenovcu ima normalno vodosnabdevanje. Paralelno sa tim, Grad Beograd finansira izgradnju južnog kraka vodovoda ka pet sela koja se nalaze u tom pravcu. Od ukupno 26 sela na teritoriji Obrenovca, 13 odsto nema vodovodnu infrastrukturu, ali će i to, nadamo se, uskoro biti prošlost – ocenio je Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE