Obrenovac, 19.06.2019

VISOKE STRUKOVNE ŠKOLE BIĆE SPOJENE U AKADEMIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2018.
Evo šta to tačno znači...

Foto:Profimedia
Skoro sve visoke škole strukovnih studija biće grupisane u akademije, kaže predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. Branislav Jeremić i očekuje da će najveći deo posla biti završen do naredne akademske godine.

Kriterijumi grupisanja visokih strukovnih škola u akademije, kako je rekao, usvojeni su na posledenjoj sednici Saveta za reformu visokih strukovnih škola, a mali broj visokih škola će biti integrisan sa fakultetima.

"Visoke škole će biti integrisane sa fakultetima samo ako ne postoji škola sa sličnim akreditovanim studijskim programima u upravnom okrugu gde se škola nalazi", pojašnjava Jeremić za Tanjug.

Dodaje da će škole biti integrisane sa fakultetima i ukoliko postoji potpuna kompatibilnost sa studijskim programom fakulteta, kao i ukoliko zajedno koriste resurse - laboratorije, nastavnički kadar.

"Visoke škole sa teritorije Kosova i Metohije koje privremeno rade u Leposaviću i Zvečanu biće integrisane sa fakultetima Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", naveo je kao primer Jeremić.

Upitan gde će biti sedište akademije ako se grupiše više visokih škola, Jeremić kaže da će se za to gledati broj budžetskih i samofinansirajućih studenata, prihodi, nastavni kadar, cena školovanja.

"Očekujemo da će do sledećeg upisnog roka biti završen najveći deo posla. U ovakvoj vrsti posla uvek treba očekivati nepredviđene prepreke administrativne prirode kao i teško prihvatanje promena zbog straha i novog što dolazi", naglasio je on.

A kako integracija visokih strukovnih škola u akademije izgleda u praksi može da posluži iskustvo Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu koje su integrisane u Akademiju poslovnih strukovnih studija Beograd.

"To je pilot projekat koji će u mnogome skratiti vreme završetka formiranja ostalih akademija strukovnih studija. U prvim danima konstituisanja bilo je velikih izazova u formiranju Akademije, ali su "dečije bolesti" brzo prevaziđene", zaključio je Jeremić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE