Obrenovac, 26.05.2020

VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA (VIDEO)


Izvor: spc.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2020.
Iznad svega treba da se molimo Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sli─Źnih opasnosti...

Foto:SPC/Printscreen


Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poru─Źio je u Vaskršnjoj poslanici da je neophodno podr┼żati napore nadle┼żnih na zaštiti od korana virusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno u─Źestvovati u liturgiji...

- Našavši se u ovakvim nevoljama moramo u─Źiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podr┼żimo napore i programe nadle┼żnih zdravstvenih, sanitarnih i dr┼żavnih institucija kako bi nas zaštitile od zaraze. Mo┼żda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podr┼żati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti - naveo je patrijarh Irinej.

On je dodao i da iznad svega treba da se molimo Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sli─Źnih opasnosti.

- Molimo se Bogu, u─Źestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo ra─Źuna o svome zdravlju i zdravlju drugih - naveo je poglavar SPC.

Prema njegovim re─Źima, ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o ─Źitavom svetu.

- Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena ─Źitav svet i doveo u opasnost zdravlje i ┼żivote miliona ljudi. "Smiri se, gordi ─Źove─Źe", poru─Źio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izre─Źena - naglasio je patrijarh Irinej.

On je konstatovao da je ─Źitav svet zahva─çen i ugro┼żen jednim virusom.

- Da li ─çe gordi i sebi─Źni ─Źovek današnjice izvu─çi ikakav zaklju─Źak iz te ─Źinjenice? Ili ─çe i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubila─Źkom projektu stvaranja svog la┼żnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za ─Źoveka kao bogoliko, duhovno bi─çe - upitao je patrijarh Irinej.

Istorija Vaskrsenja

Patrijarh Irinej je rekao da je sva srpska istorija "smeštena izmedju Golgote i Vaskrsenja".

- Naša golgotsko-pashalna istorija govori da nikad, pa ni na veliki Petak, ne smemo gubiti veru i nadu u Boga - rekao je patrijarh Irinej, podsetivši na velika stradanja u Prvom svetskom ratu, ali na vaskrsenje koje je usledilo.

- Vaskrs je naš najve─çi praznik - praznik pobede ┼żivota nad smr─çu. Boga nad satanom. ─îoveka u Hristu Isusu nad grehom. Hristos vaskrse iz mrtvih - poru─Źio je poglavara SPC patrijarh Irinej u Vaskršnjoj poslanici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE