Obrenovac, 21.05.2019

VOZAČI, ČUVAJTE SE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2018.
Naizgled bezazlena pojava na SRPSKIM PUTEVIMA može biti SMRTONOSNA!

Foto:Damir Okanović
Paljenje trave i drugog rastinja, otpadnih predmeta i materijala na putu i na zemljištu pored puta, ukoliko se time ugrožava bezbednost odvijanja saobraćaja i umanjuje zahtevana preglednost na putu, zabranjena je zakonom i kažnjiva zatvorskom kaznom do 12 godina.

Poljoprivrednici koji čiste njive i stanovnici prigradskih naselja koji uređuju svoje placeve, često pale vatru, možda ni ne sluteći koliko je to opasno, ali i kažnjivo. Scena u kojoj je dim potpuno blokirao vidljivost vozačima, zabeležena je ove nedelje na auto-putu Beograd - Šid.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju, koji je i fotografisao ovu izuzetno opasnu situaciju, apeluje na građane da se ponašaju odgovorno.

Osim što je paljenje vatre štetno po samo zemljište, veoma je opasno, jer nenadano može da se promeni pravac vetra i da dim ode ka kolovozu, kao i u ovom slučaju - rekao je Okanović.

Podrazumeva se i da može lako da se izgubi kontrola nad vatrom i da dođe do požara.

Kada se uporede izvodi iz zakona, dolazi se do zaključka da za paljenje vatre pored puta, čime dim umanjuje vidljivost na kolovozu i ugrožava bezbednost saobraćaja, kažnjava se kaznom zatvora od šest meseci do osam godina može, a ukoliko neko strada, kazna iznosi i do 12 godina.

Okanović je ovu fotografiju podelio i preko svog Tviter naloga, a nekoliko pratilaca komentarisalo je kako je ovo česta situacija na domaćim putavima.

"Vrši se ugarenje, da bi zemlja bila spremna za oranje. Ugarenje, ne može a da nema dima, zar ne", objašnjeno je u jednom od komentara.

"Dva puta sam naleteo na dimnu zavesu dužine oko 300-500 metara, jednom su čak žaravice prelazile na drugu stranu. Samo prisebnošću nisam došao u koliziju sa drugim autima, koji su maltene išli 30 na sat kroz dim. Ja bih te u zatvor!", podelio je u komentarima svoje iskustvo jedan vozač.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE