Obrenovac, 25.08.2019

VETROVI DIGITALIZACIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2018.
Devet od deset radnih mesta zahtevaće ove veštine uskoro

Foto:Thinkstock
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić, povodom Evropske nedelje programiranja, poručila je deci i mladima da razvijaju digitalne veštine.

Kako je rekla, one će im biti neophodne kako bi bili uspešni u profesijama budućnosti.

U obraćanju učenicima beogradskih osnovnih škola, koji su prisustvovali času vršnjačke edukacije iz programiranja u Matematičkoj gimnaziji, Matić je navela da će u budućnosti devet od deset radnih mesta zahtevati digitalne veštine.

"Čak i ako ne razmišljate o tome da jednog dana postanete programeri, poznavanje i razumevanje principa kodiranja pomoći će vam da budete napredniji u obrazovanju i na poslu, a algoritamsko razmišljanje pomoći će vam i u rešavanju životnih problema“, rekla je Matić.

Napomenula je i da tehničke i prirodne nauke nisu dovoljne za uspešnu 4. industrijsku revoluciju, te da je važno steći i kulturni i moralni kompas kroz izučavanje društvenih nauka.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Matematičkom gimnazijom, organizovalo je program vršnjačke edukacije u okviru kojeg su talentovani učenici osmog razreda te gimnazije održali prezentacije za đake šestog razreda iz pet beogradskih osnovnih škola: „Isidora Sekulić“, „Radojka Lakić“, „Drinka Pavlović“, „Vladislav Ribnikar“ i „Kralj Petar Prvi“.

Ministarstvo je pozvalo i druge škole, institucije, kao i kompanije da se pridruže ovogodišnjoj Evropskoj nedelji programiranja - Code Week, koja se pod sloganom „Oživljavanje ideja“ obeležava u celom svetu od 6. do 21. oktobra.

Republika Srbija svake godine aktivno učestvuje u ovoj inicijativi, pridružujući se evropskoj digitalnoj zajednici, i visoko je rangirana na listi zemalja učesnica prema broju i kvalitetu organizovanih događaja.

Akcija je pokrenuta 2013. godine, na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU, sa ciljem promocije programiranja i digitalne pismenosti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE