Obrenovac, 12.12.2018

Već sedam decenija iz porodilišta u Srbiji NESTAJU BEBE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2018.
Prijave za kra─Ĺu tek ro─Ĺene dece nesre─çni roditelji u Srbiji podnose jo┼í od pedesetih godina pro┼ílog veka, procena je da je do dana┼ínjih dana prijavljeno vi┼íe od 20.000 slu─Źajeva. Broj onih koji to nisu u─Źinili, iz raznih razloga, a naj─Źe┼í─çe zbog nepoverenja u dr┼żavne organe, mogao bi biti isto toliki...

Foto:Shutterstock


´╗┐

Menjale su se vlasti, komunisti, socijalisti, demokrate, sve do ovih današnjih, ali niko nikada nije odgovarao za ovaj zlo─Źin!

Slu─Źajevi nestajanja novoro─Ĺen─Źadi u srpskim bolnicama prijavljivani su decenijama. Na hiljade roditelja svedo─Źilo je da su im lekari govorili kako je njihova beba naprasno umrla neposredno ili dan-dva nakon ro─Ĺenja. Roditeljima naj─Źeš─çe nije bilo dozvoljeno ni da vide telo, a samo retkima je predato, pa i u tim slu─Źajevima roditelji ozbiljno sumnjaju da je re─Ź o njihovom novoro─Ĺen─Źetu.

Kolale su pri─Źe po hodnicima srpskih porodilišta da su deca prodavana ubrzo po ro─Ĺenju. Roditelji su zbunjeno gledali kartone njihove izgubljene dece i ─Źudili se nelogi─Źnostima - obim glave se nije poklapao, beba koja je ro─Ĺena zdrava, umirala bi nakon samo nekoliko dana sa fatalnom dijagnozom. Nakon smrti, dokumentacija o umrlim bebama ponekad bi nestajala zbog naprasne poplave objekta... Kanal je, tvrde roditelji, išao od Srbije ka Parizu, odakle su deca prodavana dalje po Evropi, naj─Źeš─çe u Švajcarsku. Jedno dete, pri─Źa se, “koštalo je” od 12.000 do 40.000 evra, a sve zavisno od toga ko su mu roditelji, da li su obrazovani, koliko godina imaju i sli─Źno... Gotovo sedam decenija smenjuju se generacije roditelja kroz porodilišta gube─çi decu pod ─Źudnim i nelogi─Źnim okolnostima. Ako su optu┼żbe makar desetog dela o─Źajnih roditelja ta─Źne, kako je mogu─çe, bez sprege sa otmi─Źarima, da policija nikada nije rešila nijedan slu─Źaj?!

Takvih roditelja, prema statistici Udru┼żenja “Za istinu i pravdu o bebama”, ima na hiljade. U Udru┼żenju ka┼żu da su im u Direkciji policije prilikom jednog sastanka rekli da je zvani─Źno podneseno 615 prijava za nestanak beba. Ali Radna grupa MUP-a, samo za period od 2001. do 2006. godine, ustanovila je da je prijavljen ─Źak 1.351 slu─Źaj o nestanku ili otmici novoro─Ĺen─Źadi!

- Od 2001. do novembra 2006. godine najve─çi broj prijavljenih slu─Źajeva bio je u Nišu (122 bebe), Kruševcu (120) i u Kragujevcu (106). Nakon 2006. godine postoji oko 2.100 prijavljenih slu─Źajeva, dok njih oko 3.000 nikada nije prijavilo svoju sumnju zbog nepoverenja u rad dr┼żavnih organa - objašnjavaju iz Udru┼żenja.

Dr┼żavni organi do sada su, ka┼żu u ovom udru┼żenju, odbacivali svaku krivi─Źnu prijavu za otmicu beba kao zastarele ili neosnovane.

Posle petooktobarskih promena, predstavnici udru┼żenja pokretali su inicijative za sprovo─Ĺenje istraga, protestovali, pisali MUP-u, ali uzalud.

- Bilo je o─Źigledno da dr┼żavni organi sve zataškavaju - odnose i sklanjaju kako medicinsku i drugu dokumentaciju tako i direktne dokaze - parafinske kalupe navodno obdukovanih beba - ka┼żu u Udru┼żenju.

Jedini pomak desio se 14. jula 2006. godine, kada je Narodna skupština Srbije usvojila izveštaj koji je pripremio anketni odbor, osnovan po zahtevu roditelja otete dece i koji je dao za pravo opravdanim sumnjama roditelja. U zaklju─Źcima se preporu─Źuje da se “promenom zakonodavstva roditeljima omogu─çi adekvatna satisfakcija”. I od tada - ništa.

Ipak, nešto se kona─Źno pokrenulo posle odluke Evropskog suda za ljudska prava u martu 2013. godine u slu─Źaju “Zorica Jovanovi─ç protiv Srbije”. Zorica Jovanovi─ç tu┼żila je dr┼żavu Srbiju zbog nikada istra┼żenog slu─Źaja navodne smrti njenog sina koga je zdravog rodila 1983. godine u porodilištu u ─ćupriji. Tre─çi dan po ro─Ĺenju, saopštili su joj da je dete preminulo, nikada joj ne pokazavši telo. Sud u Strazburu je odlu─Źio da je dr┼żava Srbija povredila pravo na privatnost i na porodi─Źni ┼żivot Zorice Jovanovi─ç, odredio nematerijalnu naknadu štete zbog pretrpljenih bolova u iznosu od 10.000 evra, ali i doneo još jednu veoma va┼żnu odluku, koju je dr┼żava Srbija morala da izvrši u roku od godinu dana od dana pravnosna┼żnosti ove odluke (naravno, ta odluka ni danas nije izvršena): “Polaze─çi od toga da je interes roditelja pre svega u tome da saznaju istinu o sudbini svoje nestale dece, i da je to suštinska satisfakcija, sud je odredio da Srbija mora preduzeti sve odgovaraju─çe mere, a najbolje donošenjem posebnog zakona koji je predlo┼żio Ombudsman, kojim bi propisala mehanizam ─Źiji je cilj da obezbedi individualnu satisfakciju svim roditeljima ─Źiji je polo┼żaj isti ili dovoljno sli─Źan sa polo┼żajem Zorice Jovanovi─ç. Nad ovim mehanizmom nadzor mora vršiti nezavisno telo, snabdeveno potrebnim ovlaš─çenjima. Ta ovlaš─çenja moraju biti podobna da obezbede verodostojan odgovor o sudbini svakog deteta i da obezbede adekvatnu naknadu...”

U Srbiji se otezalo sa primenom odluke suda o nezavisnoj istrazi. Komitet ministara Saveta Evrope izrazio je još 2015. godine zabrinutost zbog kašnjenja Srbije u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slu─Źaju nestalih beba i pozvao vlasti u Beogradu da što pre usvoje poseban zakon koji bi omogu─çio rešenje tog problema.

- Tra┼żimo da mešovita komisija, sastavljena od predstavnika Ministarstva pravde, policije i roditelja obavi pune i nezavisne istrage na svakom prijavljenom slu─Źaju - ka┼żu u Udru┼żenju.

Udru┼żenje je iniciralo i predlo┼żilo formiranje mešovite komisije za ispitivanje postupanja dr┼żavnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slu─Źajeva nestale dece u Srbiji, što je prvo odobrio direktor policije, a potom je ministar Nebojša Stefanovi─ç inicijativu prosledio u proceduru usvajanja.

- Pokrenuta je procedura u kojoj je potrebno pribaviti mišljenja Ministarstva finansija, Republi─Źkog sekretarijata za zakonodavstvo i drugih dr┼żavnih organa. Ova komisija prepoznata je kao nezavisno telo koje ─çe u okviru svojih ovlaš─çenja ispitati svaki slu─Źaj posebno i sve prikupljene ─Źinjenice do kojih se došlo tokom njihovog rasvetljavanja - ka┼że se u odgovoru MUP-a na naše pitanje o sudbini komisije.

Ovim bi dr┼żava prvi put omogu─çila roditeljima da budu partneri, ali i kontrolori u istragama.

Slu─Źaj Zorice Jovanovi─ç

Zorica Jovanovi─ç je prva ┼żena iz Srbije koja je uspela da pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu doka┼że da su joj bila povre─Ĺena ljudska prava i da joj dr┼żava Srbija nije omogu─çila da se ispita sudbina njenog deteta.

- Oktobra 1983. godine rodila sam zdravo dete, sina, u Klini─Źkom centru u ─ćupriji. Dva dana sam provela s njim u naru─Źju, dojila sam ga, bio je odli─Źnog zdravlja i dobio ocenu 10 od lekarskog osoblja. Tre─çeg dana u 6.30 ujutru babica je ušla u sobu i rekla da je moje dete preminulo. Razlog - pucanje kapilara na mozgu - pri─Źala je Zorica.

Ona 2002. godine dolazi do informacije da je njen sin upisan u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih, ali ne i u knjigu umrlih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE