Obrenovac, 17.02.2019

Predsednik opštine razgovarao sa slepim inovatorom iz Zvečke,Veljom Dragićevićem(FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2018
Velji puno znači podrška i podstrek GO Obrenovac u daljoj borbi za najbolju tehnološku inovaciju, a slepim i slabovidim građanima Obrenovca se šalje jaka poruka da volja i energija mogu doneti rezultat i uspeh bez obzira na jedan od najtežih invaliditeta koji pogađa čoveka, gubitak čula vida.

Foto:lokalnenovine.rs
U prostorijama Gradske opštine Obrenovac, predsedniku opštine Miroslavu Čučkoviću i čelnim ljudima opštine neke od svojih brojnih izuma predstavio je slepi inovator iz Zvečke, Velisav Velja Dragićević. 

Velisav Velja Dragićević, koji je je kao vođa tima inovatora „Teslijanci“ sa svoja tri izuma: Izolacioni panel za ekonomično grejanje, Mobilna lampa za spoljnu rasvetu i uništavanje komaraca i Sunčaljka uspešno prošao tehničku recenziju na kojoj je izume odbranio na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Njegove inovacije su ušle među prvih trideset u regionu na konkursu za Najbolju tehnološku inovaciju u organizaciji Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja i Tehnološkog fakulteta Novi Sad. Velisav Dragićević je svoj rad nedavno predstavio i u emisiji RTS Srbije namenjenoj osobama sa invaliditetom „Mesto za nas“, a zapažene su bile i izložbe održane u Sportsko kulturnom centru u Obrenovcu, kao i u prostorima Saveza slepih Srbije i Gradske organizacije slepih Beograda.

Njegov rad podržavaju i rade na unapređenju položaja slepih i slabovidih osoba obrenovačka udruženja: Beogradski centar za osobe sa invaliditetom, Uspešniji i bolji Obrenovac i Centar za nove ideje.


Inovator Velisav Velja Dragićević je osmislio i uradio prototipove domina i karata za slepe i slabovide osobe, koji omogućavaju i inkluzivno igranje. Osmislio je izolacioni panel za unutrašnju dekoraciju i zagrevanje; indukcioni sistem za grejanje; školsku stolicu za pravilno sedenje; žardinjeru za eliminisanje komaraca; "motivator" za fizičku aktivnost ljubitelja računara i interneta; stoni fudbal za slepe; misaonu igru „zarobljena šnala“; dvorišne i parkovske lampe za eliminisanje komaraca i još interesantnih izuma.

Izumi Velisava Velje Dragićevića mogu da se primene u privredi ali i u svakodnevnom životu ali kako navodi nema komunikaciju sa privrednicima koji bi mogli da se upoznaju sa njegovim inovacijama. Nadležni iz opštine pozivaju privrednike da stupe u kontakt sa ovim čovekom, jer neki njegovi izumi mogu da olakšaju ili poboljšaju proizvodnju.

Velisav Velja Dragićević nije slep od rođenja, vid  je izgubio nakon jednoog upalnog procesa , ali to nije sprečilo ovog hrabrog čoveka da nastavi da se bori i stvara.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je ponosan na ovog inovatora, jer bi mnogi u sličnoj situaciji odustali, povukli se u sebe što nije slučaj sa Veljom Dragićevićem, koji bi trebao da bude podstrek mnogima.

"Onog trenutka kada upoznate Velju Dragićevića, kada se susretnete sa takvom jednom vrstom energije i entuzijazma ne možete prosto da ne zapitate sebe šta je vaš razlog za neuspeh u životu. Kako nama iz opštine, gde smo danas imali priliku da čujemo šta je Velja izumeo, tako je i interesantno za naše privrednike, preduzetnike i ljude koji prepoznaju ovakav vid ambicije, da neke od ovih izuma pogledaju i učestvuju u finansiranju nekih od njih. Mi kao Gradska opština stojimo im na raspolaganju u narednom periodu što se tiče logistike i bilo kakve pomoći." - rekao je predsednik skupštine GO Obrenovac, Mirko Vranešević.

Goran Šehović, ispred Centra za nove ideje, naglasio je da Velji puno znači podrška i podstrek GO Obrenovac u daljoj borbi za najbolju tehnološku inovaciju, a slepim i slabovidim građanima Obrenovca se šalje jaka poruka da volja i energija mogu doneti rezultat i uspeh bez obzira na jedan od najtežih invaliditeta koji pogađa čoveka, gubitak čula vida.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE