Obrenovac, 26.08.2019

DANAS JE VELIKI ─îETVRTAK


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2019.
U ranu zoru treba ofarbati jedno jaje, a ovo su svi narodni obi─Źaji koje valja ispo┼ítovati ...

Foto:Shutterstock, ilustracija


´╗┐

Vernici ovaj dan obele┼żavaju, u znak se─çanja na Isusovu poslednju ve─Źeru sa u─Źenicima, pre nego što ga je Juda izdao, poznatiju kao Tajna ve─Źera.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava ora─Źa, koji odu do njive sa zapre┼żnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema, ve─ç samo okupljanje, a kod nekih pravoslavnih naroda danas se boje vaskršnja jaja, ili se bar po─Źinje sa tim.

U toku ve─Źere, Gospod je otkrio izdajstvo jednog od svojih u─Źenika, a potom je sa svojim u─Źenicima otišao u Getsimanski vrt, gde je svojom li─Źnom molitvom ukazao da je molitva za vreme nevolja, stradanja i iskušenja najve─ça snaga za podnošenje svih ┼żivotnih poteško─ça, pa i telesne smrti.

Za Veliki ─Źetvrtak u narodu postoje razna verovanja i obi─Źaji.

U manastir Tronošu seljaci iz obli┼żnjih sela donose na ovaj dan veliku sve─çu, tešku više desetina kilograma od ─Źistog voska, koja se pali tokom ─Źitave godine, dok se ne donese slede─ça.

Srbi na Kosovu u ranu zoru oboje samo jedno jaje koje se zove "strašnik". Dok je još sve┼że od boje, majka ga trlja po obrazima dece. Posle toga se boje ostala jaja, a "strašnik" se ostavlja na vidno mesto u lo┼żi─Źarki. To prvo jaje se dobro ─Źuva da se ne razbije.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava ora─Źa, oni odu do njive sa zapre┼żnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema ve─ç samo okupljanje. Kod nekih pravoslavnih naroda danas se boje uskršnja jaja, ili se bar po─Źinje sa tim. Kod Rusa danas se umesi uskršnji slatki kola─Ź, pashalni kuli─Ź.

Pravoslavne crkve na Veliki ─Źetvrtak obavljaju mirovarenje. To se ove godine ─Źini u Moskvi. Miro se kuva tri dana, od ponedeljka do srede, u kazanima u kojima se stavlja osve─çena voda, ─Źisto vino i maslinovo ulje, a potom razna ulja, smole, biljke i mirisi.

Kod nas se koristi tridesetak materija, njihov spisak ne mora da je uvek u potpunosti isti, dok Carigradska patrijaršija koristi uvek oko 60 materija. Tokom trodnevnog varenja neprestano se ─Źita Jevan─Ĺelje. Osve─çenje se obavlja na Veliki ─Źetvrtak.

Sveto miro se šalje u eparhije u zemlji i van nje. Samo autokefalne crkve imaju pravo mirovarenja, to je ujedno i simbol njihove samostalnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE