Obrenovac, 06.04.2020

VELIKE PROMENE


Izvor: Alo.rs/ Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2020.
Prema novom nacrtu izmena zakona, predvi─Ĺeno je pla─çanje kaucije

Foto:Shutterstock, ilustracija


Za plasti─Źne fla┼íe od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambala┼żu i konzerve za jednokratnu upotrebu gra─Ĺani ─çe pla─çati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobija─çe taj novac nazad.

Ovo je predvi─Ĺeno Nacrtom izmena i dopuna Zakona o ambala┼żi i ambala┼żnom otpadu koje je Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine objavilo na svom sajtu. Ukoliko ovaj predlog bude usvojen potro┼ía─Źi ─çe morati, kao ┼íto sada neki ─Źine sa fla┼íama od piva, da ─Źuvaju plasti─Źna, staklena i aluminijumska pakovanja kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju. Da li ─çe to dovesti i do poskupljenja proizvoda u visini depozita, jo┼í uvek se ne zna.

Filip Abramovi─ç iz Sektora resornog ministarstva za upravljanje otpadom, isti─Źe da je njihov cilj da se depozitni sistem "ne prevali na gra─Ĺane". 

- Da li ─çe to uticati na pove─çanje cene proizvoda zna─çe se kada budemo uradili ekonomske analize u narednih mesec-dva - isti─Źe Abramovi─ç. - Su┼ítina depozitnog sistema je smanjenje koli─Źine otpada i za┼ítita ┼żivotne sredine. Prvi korak je usmeren na to da se pove─ça stepen prikupljanja. 

Dodaje da je to u skladu sa direktivom EU. Cilj je, kako navodi, da se gra─Ĺani motivi┼íu da vra─çaju jednokratnu ambala┼żu i u─Źestvuju u procesu za┼ítite ┼żivotne sredine. Na pitanje za┼íto se taj problem ne re┼íava obezbe─Ĺivanjem kontejnera za primarnu selekciju otpada, kako gra─Ĺani ne bi morali da ─Źuvaju i vra─çaju pakovanja, Filipovi─ç ka┼że da je za proteklih 11 godina to dalo nizak procenat uspeha. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE