Obrenovac, 21.09.2019

Vesić sa Obrenovčanima o senior kartici


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.11.2017.
Senior kartica pruža veliki broj pogodnosti, a Obrenovčani su među prvima spoznali kvalitet projekta koji potpisuju Vlada Republike Srbije i Grad Beograd

Foto:@Cuckovicm
Gradski menadžer Goran Vesić posetio je najstarije Obrenovčane, kako bi se uverio u to da sve veći broj njih preuzima svoju benefit karticu. Pravo na senior karticu od 1. novembra imaju svi beogradski penzioneri, a za nešto više od nedelju dana, njih 50 000 je i preuzelo istu. Vesić ističe da je ovo samo jedan u nizu programa koji za cilj imaju udobniji život starijih sugrađana.

„Do današnjeg dana preko 50 000 penzionera je već uzelo karticu, od 406 000 koliko živi na teritoriji Beograda, a to znači više od 12%. Za malo više od nedelju dana, to je zaista dobar rezultat. Mi u ovom trenutku imamo preko dve stotine različitih kompanija, pedesetak velikih i mnogo manjih koje primaju naše kartice. Ideja naša je bila da obezbedimo da uz tu karticu dobijete dodatne popuste. Kartica vas ne košta ništa, Grad snosi troškove, održavanje kartice, takođe, ništa ne košta, znači na vama je samo da koristite to, a mi ćemo se potruditi da što više radnji, trgovinskih lanaca, primaju tu karticu. U ovom trenutku karticu primaju trgovinski lanci Aroma i DIS, videćemo i za druge da ih uključimo, kako biste mogli da ostvarite te popuste. Naša politika je takva da mi smatramo da se, zato smo tako i pričali sa kompanijama, odreknu dela profita, kako bi penzionerima bilo jeftinije. Koliko ko može, 1%, 2%, 5%, 10% i više, ali da bude stalno i da se zna da je jeftinije, jer vi ste ti koji ste izneli teret ovih reformi. Zahvaljujući vama su finansije stabilne i mi imamo obavezu, kao društvo, da se prema vama odnosimo odgovorno, znači prema najstarijima i najmlađima u ovom društvu. Mi smo kao Grad Beograd, a preko opštine ste verovatno to i koristili, organizovali besplatne izlete za penzionere, imamo čitav niz dodatnih programa kao što su neke edukacije, radimo klubove za seniore, imamo 26 klubova na teritoriji Beograda, otvaramo još dva do kraja godine. Sledeće godine, kada otvorimo još dva, imaćemo ih 30 i zaista se trudimo da pokažemo da smo odgovorni prema našim najstarijim sugrađanima. To je naša politika i to je nešto na čemu insistira i Vlada Republike Srbije,“ rekao je Vesić u obraćanju obrenovačkim penzionerima.

On je iskoristio priliku da se osvrne na nedavno dodeljenu jednokratnu pomoć, ali je najavio i korkecije penzija u 2018. godini.

„Jednokratnu pomoć ste dobili 6. novembra, povećanje penzija će biti od 1. januara i iznosi 5%, a to znači da će 76% penzionera imati veću penziju nego pre 2013. godine. Za sledeću godinu su najavljene dve korekcije penzija, koliko je to, zavisi od budžeta, ali znači da će opet biti povećanje. To znači da sada, kada su se finansije stabilizovale, mi o tome vodimo računa i možemo da dođemo u situaciju da sada povećamo i penzije i plate, kako inače treba da bude,“ dodao je Vesić.

Gradski menadžer podsetio je prisutne i na to da je obaveza i Grada Beograda i države Srbije bila da pruže Obrenovčanima pomoć, onda kada je to bilo najpotrebnije. Osim toga, izneo je i podatak koji se tiče stope nezaposlenosti i naglasio da Srbija napreduje u svim sferama društva.

„Obrenovac je opština u kojoj je, silom prilika, najviše uloženo u Beogradu, a to kažem zbog poplava koje su se desile 2014. godine. Ja mislim da je preko 100 miliona evra, možda čak i više, Republika Srbija uložila u Obrenovac. Naravno da je naša obaveza bila da sve to sredimo, ali je činjenica da je u Obrenovac zaista dosta ulagano. Trudimo se da istovremeno podignemo standard penzionera, učinimo vaš život boljim, da uradimo dosta za decu, a da smanjimo i nezaposlenost. Mi ove godine u Beogradu imamo 89 000 nezaposlenih i to je prvi put da je nezaposlenost pala ispod 100 000. Od početka godine 56 000 ljudi je našlo posao. Naravno da je mnogo i 89 000, naravno da treba da mude manje, ali je činjenica da taj trend ide ka opadanju i što više ovakvih stvari budemo radili, što više fabrika i investicija, mi ćemo imati više radnih mesta. Zbog toga je najvažnija stvar, i to je ono što želim da vam kažem, da imamo jedinstvenu vlast na nivou republike, na nivou grada i opštine, zato što imamo političku stabilnost. Da nemamo stabilnost, niko ne bi ulagao novac. Zato što imamo jedinstvenu vlast koja, kao što vidite, pomaže i dogovara se, pa država isplati dodatak, pa poveća penzije i mi uradimo ovakve stvari, Srbija napreduje. To moramo da održimo. Od toga zavisi koliko će biti veće penzije, od toga zavisi koliko će biti radnih mesta, investicija u gradu. U Beogradu trenutno imate preko 1100 gradilišta. Gradi se na sve strane, a tako nije bilo pre nekoliko godina. Sva gradilišta su nova radna mesta. Hvala vam još jednom što ste dali odlučujući doprinos da ova politika zaživi, politika u kojoj se Srbija razvija, u kojoj se razvija i Obrenovac i Beograd. Idemo ka svemu što je bolje, idemo ka boljem životu,“ zaključio je Vesić.

Obrenovčanima se obratila i Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu zaštitu, koja je naglasila da Grad Beograd zanimaju samo programi koji su u direktnoj vezi sa korisnicima.

„Drago mi je što sam tu da vidim kako napreduju ovi besplatni programi. Hvala Gradskoj opštini Obrenovac i predsedniku Miroslavu Čučkoviću, što su među prvima shvatili koliko je dobar ovaj projekat koji je Grad Beograd osmislio. Mislim da će ovi popusti što se tiče plivanja i, koliko sam razumela, pozorišta i ostalih preduzeća, mnogo značiti penzionerima. Ono što je dobra stvar jeste da će i u narednoj 2018. godini, biti para u budžetu i za besplatne izlete, i za besplatne porgrame, za sve ono što smo pokrenuli u Gradu Beogradu, jer je nama ideja da uopšte socijalna politika i odgovornost koju imamo ka građanima, mora da bude usmerena direktno ka njima. Morate vi sami da osetite takve benefite i dobrobit od toga da je socijalna politika u gradu usmerena ka vama. Nas zanimaju samo oni programi koji su okrenuti direktno ka našim korisnicima, u ovom slučaju to ste vi penzioneri. Tako da ćemo i u 2018. nastaviti sa svim tim programima,“ izjavila je Stanisavljević.

Na teritoriji Obrenovca izdato je više od 2 870 kartica, a pravo na njih ima ukupno 13 000 penzionera. Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković govorio je o svim prednostima senior karice i naglasio da se sve radi za dobrobit najzaslužnijih sugrađana.

„Želim da kažem da će opština Obrenovac biti uz Skupštinu Grada Beograda u svim projektima, da će direktno, vrlo srčano, odgovorno i brzo, sprovoditi politiku Grada na našoj teritoriji i ovim korektnim merama pružiti mogućnost da vaš život bude udobniji. Naše privređivanje je ovde proizvodnja više od polovine srpske struje, na našoj teritoriji, kao i ove fabrike o kojima smo govorili pune budžet i suštinski se vraćaju u vaše džepove. Uvek je bilo pitanje kada će se to osetiti i evo danas se sve to oseća u vašim novčanicima. Ono što je naš zajednički zadatak, tu se pre svega zahvaljujem gospodinu Vesiću i Nataši, a to je što će program ove kartice tokom cele godine biti na raspolaganju. Vi ćete dobijati poruke na vaš mobilni telefon, koji ste ostavili u ovoj pristupnici, gde i na koji način možete ostvariti popuste. Ono što je posebno važno jeste da oni neće biti oivičeni na našu teritoriju, već ćete moći da idete u muzeje u Beogradu, a i u DIS koji takođe nije na našoj teritoriji. Iz nedelje u nedelju ćete imati popuste i u našim radnjama na razne artikle i kartica će biti suštinski aktivna svakog dana u godini,“ kazao je Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE