Obrenovac, 23.09.2019

VIKEND U GRADU


Izvor: Bloc,Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2017.
Od 'Šeširijade' do Dana orgulja

Foto:Promo
SUBOTA

1. "Šeširijada" u Skadarliji

Peta po redu „Šeširijada” biće održana od 18 časova u Skadarliji na bini ispred kafane „Velika Skadarlija”. Na manifestaciji koja promoviše beomsku ambijentalnu celinu Skadarlije biraće se najšeširi, od dečijih, damskih, preko gospodskih, etno, do boemskih i porodice sa šeširima. Predsednik žirija je prvakinja Narodnog pozorišta Rada Đuričin, a članovi su pesnikinja Lala Lara Brankov i glumac Toma Kuruzović.

2. "Sava Port Global Fest" na Savskoj promenadi

Prvi “Sava Port Global Fest” biće održan na Savskoj promenadi sa početkom u 10 časova. Cilj organizacije je kulturna razmena i predstavljanje tradicionalne baštine različitih naroda i zemalja sveta kao što su Indija, Egipat, Irak, Indonezija, Kuba, Brazil, Irska, Kanada i još 16 drugih. Posetioci će moći da odaberu suvenire, da učestvuju u kreativnim radionicama, ali i da uživaju u bogatom muzičkom i plesnom programu, kao i u koncertu Lene Kovačević i to potpuno besplatno.

3. "Trka patrijarha Pavla"

U okviru manifestacije "Rakovičko leto" koje se održava treći put, biće održana "Trka patrijarha Pavla", sa startom ispred opštine Rakovica (ul. Miška Kranjca 12), a cilj će biti kod manastira Rakovica. Sportska manifestacija će se i ovoga puta sastojati od dve trke i to trke zadovoljstva u dužini od 5,3 kilometara (početak u 18.15), nakon čega je na programu polumaraton od 21,1 kilometar (početak u 18.30). Proglašenje pobednika će biti istog dana u 21 čas na platou ispred opštine Rakovica.

4. "Dan porodične zabave" na Adi

Povodom 60 godina od osnivanja preduzeća "Ada Ciganlija" biće organizovan drugi po redu festival „Dan porodične zabave” na Adi sa početkom u 14 sati. Mališani i njihovi roditelji moći će da učestvuju u kreativnim radionicama na zelenoj površini pored restorana Jezero-Azaro, ali i u bogatom kulturno-umetničkom programu na centralnim tribinama, od predstave „Put oko sveta”, preko takmičenja u igrama bez granica, do nastupa folklornih društava i to potpuno besplatno.

5. "Pod krošnjama topčiderskog platana"

Dvočasovni kulturno-umetnički program "Pod krošnjama topčiderskog platana" počeće u 12.30 časova u Topčiderskom parku, ispred Konaka kneza Miloša. U okviru manifestacije koja će se održavati svake prve subote u mesecu, kostimirani glumci u ulogama znamenitih ličnosti iz 19. veka prikazaće način života srpskog društva iz tog perioda. Priče Beograda ispičaće glumci Milan Milosavljević i Nataša Popovska, uz starogradsku muziku u izvođenju Jelene Mit i splet građanskih igara za koje će biti zadužen Umetnički centar "Talija". Ulaz je besplatan.

6. Manifestacija "Savske vatre"

Manifestacija "Savske vatre" u organizaciji Ferijalnog saveza Srbije održaće se na obali Save kod Beogradskog sajma i restorana "Šest topola" i to od 10 do 18 časova. Tradicionalna manifestacija reke, ribe, sporta, kulture, zabave, ekologije i starih zanata ove godine se održava po 18. put, a u okviru nje će se održati takmičenje u spremanju riblje čorbe, turnir u šahu, takmičenje u streljaštvu, šumarski višeboj, kao i takmičenje u pecanju za uzrast od 7 do 14 godina.

7. Dečja predstava na BELEF-u

Dečija predstava "Vitamini zdravi fini" u kojoj će kuvar Cvetin Aničić uvesti mališane u svet vitamina i zdrave ishrane održaće se u 11 sati u bašti SKC-a, a u okviru Beogradskog letnjeg festivala. Kroz predstavu punu humora i muzike, deca će na zanimljiv način učiti o važnosti vitamina i minerala. Ulaz je potpuno besplatan.

8. "Letnji pesnički maraton"

Srpski pesnici čije su pesme zastupljene u kapitalnoj antologiji srpske poezije nedavno objavljene u Americi predstaviće se publici u 18 sati u okviru „Letnjeg pesničkog maratona” koji će se održati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Specijalni gost biće Džon Geri, a ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.

NEDELJA

1. Međunarodna trka oko Avale

Tradicionalna 43. atletska trka oko Avale počeće u 10.30 časova na asfaltnoj stazi koja kruži oko spomenika Neznanom junaku. Trka, koja je održana prvi put 1963. godine, okuplja takmičare od predškolskog uzrasta do veterana. Organizatori su Atletski klub Veteran-Beograd i Savez atletskih veterana Srbije, a pokrovitelj je GO Voždovac.

2. "Dobri momci" na Filmstritu

U okviru festivala "Filmstrit" u 20.30 časova na Pristaništu, biće prikazan film "Dobri momci" režisera Martina Skorsezea. U igranom filmu o životu mafijaškog doušnika Henrija Hila glavne uloge tumače Robert de Niro, Džo Peši i Rej Liot, a ulaz je, kao i za sve filmske projekcije koje će se održavati pod vedrim nebom tokom čitavog leta, potpuno besplatan.

3. Drevni svet dinosaurusa i vulkana

Besplana likovno-kreativna radionica međugeneracijskog volonterskog centra biće održana od 12.30 do 13.30 časova u DKC Majdan u sali 8. Modelatorke Zorica Jovičić i Ranka Ćelić uvešće decu i njihove roditelje u svet dinosaurusa i vulkana, a najavljen je i veliki spektakl na kraju radionice. Nije potrebna prijava, a ulaz je besplatan.

4. Koncerti za decu na festivalu "Dani orgulja"

U okviru 17. međunarodnog festivala "Dani orgulja" u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51) biće održana dva koncerta za decu. Prvi koncert pod nazivom "Orgulje u Artiš labu", za decu od dve do pet godina, počeće u 10 časova, dok će drugi "Susret sa kraljicom instrumenatala", za predškolce i školarce, početi u 11.30 časova. Orgulje će svirati Marija Družijanić, a izvođači su i udruženje "Artiš:Lab" kao i učenici orgulja MŠ Stanković iz Beograda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE