Obrenovac, 24.06.2019

VIŠE OD 200 NOVIH PREDMETA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.08.2017.
Roditelji pred sudom zbog nevakcinisanja dece

Foto:Profimedia


´╗┐

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinovi─ç izjavio je da je za sada u postupku više od 200 predmeta protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu, a da je doneta 21 osudjuju─ça odluka.

Marinovi─ç ka┼że da su u slucajevima nevakcinisanja dece do sada donete 32 odluke, ali da nisu sve presude.

"Tu ima 11 rešenja o odba─Źaju zahteva, a ostalih 21 su osu─Ĺuju─çe odluke od kojih je u tri slu─Źaja doneta nov─Źana kazna, a u 18 izre─Źena opomena u─Źioniocu", rekao je Marinovi─ç za RTS i dodao da je u postupku za sada 209 predmeta.

Prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja, ka┼że on i dodaje da kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavi se inspekcijska kontrola i sa─Źini zapisnik o tome.

"Inspektor utvrdi na osnovu inspekcijske kontrole da je u─Źinjen prekršaj, odnosno da postoji sumnja da je u─Źinjen prekršaj. On sa─Źinjava zahtev za pokretanje prekšajnog postupka i kao ovlaš─çeni podnosilac podnosi ga nadle┼żnom prekršajnom sudu", objašnjava Marinovi─ç.

Na pitanje šta gra─Ĺani koji nisu platili kartu u gradskom prevozu mogu da o─Źekuju kada stignu na granicu, s obzirom da je mnoge zabrinula informacija da ne─çe mo─çi da pre─Ĺu granicu, predsednik Prekršajnog suda ka┼że da ako nema drugih problema, bez problema mogu da nastave put.

"Ako imate nepla─çenu kaznu protiv vas se sprovodi izvršni postupak koji je poseban deo prekršajnog postupka. Me─Ĺutim, ne mo┼żete biti vra─çeni sa granice", ka┼że Marinovi─ç i dodaje da ta kazna mo┼że, što je naj─Źeš─çe i slu─Źaj, da bude zamenjena kaznom zatvora po principu 1.000 dinara izre─Źene kazne - jedan dan zatvora.

"Mo┼że biti zamenjena kaznom rada u javnom interesu, takode po jedna─Źini 1.000 dinara nepla─çene kazne - osam sati rada u javnom interesu, a mo┼że vam biti napla─çena i prinudnim putem posebno ako sud raspola┼że podatkom da ste vi zaposleni. To znaci da vam mo┼że biti odbijeno od zarade", isti─Źe.

Što se naplate kazni od primene novog zakona o prekršajima ti─Źe, Marinovi─ç ka┼że da se novi zakon primenjuje od 1. marta 2014. a da je naplata je pala u odnosu na 2016. a nešto je bolja u odnosu na 2015.

"Kre─çe se izme─Ĺu 55 miliona i 60 miliona naplate mese─Źno", rekao je.

Na pitanje zastso je pala, Marinovi─ç ka┼że da je u decembru prošle godine objavljena odluka Ustavnog suda, na inicijativu tadašnjeg zaštitnika gra─Ĺana, koji je proglasio da odredba clana 338 Zakona o prekršajima ne va┼żi, odnosno da je neustavna.

"Ta odredba dok je va┼żila je zna─Źajno je doprinosila boljoj naplati zbog toga što su gra─Ĺani da bi registrovali ili produ┼żili va┼żnost saobra─çajne dozvole ili registrovali vozilo, produ┼żili va┼żnost voza─Źke dozvole ili izvadili novu, dolazili u sud i placali kaznu", rekao je Marinovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE