Obrenovac, 26.02.2020

Dobitnici Nagrade grada Beograda za 2016.


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 14.04.2017
Nagradu za herojsko delo dobila je Vesna Klačar iz Obrenovca za istrajnu borbu za prava dece i omladine sa posebnim potrebama.
U Skupštini grada Beograda proglašeni su dobitnici Nagrade grada Beograda za 2016. godinu u 19 različitih oblasti.

Nagradu za herojsko delo dobila je obrenovčanka Vesna Klačar za istrajnu borbu za prava dece i omladine sa posebnim potrebama.

    Vesna Klačar majka je dve devojčice, od kojih mlađa ćerka Tara ima autizam. Po struci je diplomirani arheolog, a nakon utvrđene dijagnoze autizma ćerke Tare, odlučuje da upiše i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. U julu 2013. godine počinje borbu za prava svog deteta, ali i sve dece sa teškoćama u razvoju, kao i njihovih roditelja. Organizuje brojne tribine i tri puta biva nominovana za Nagradu grada Beograda- Herojsko delo, 2013, 2014, i 2015. godine. Njena neverovatna snaga obnavlja se, kako kaže, zahvaljujući Tarinim osmesima. Živi i radi u Obrenovcu, gde je uspela da osnuje i Kulturno-edukativni centar Tara (KEC Tara), koji svoja vrata otvara kako deci, tako i roditeljima.

Dobitnik nagrade za književnost i prevodno stvaralaštvo je Miroslav Maksimović za knjigu "Bol", za pozorišno stvaralaštvo glumac Branko Vidaković za ulogu Lebedeva u predstavi "Ivanov", dok je nagradu za film i radio-televizijsko stvaralaštvo dobio Miloš Radović za scenario i režiju filma "Dnevnik mašinovođe".

Nagrada za likovno i primenjeno stvaralaštvo vizuelne i proširene medije biće uručena Tomislavu Peterneku za retrospektivnu izložbu fotografija "Život", a za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Jugoslavu Bošnjaku za simfoniju "Svemir".

Nagrada za društvene i humanističke nauke pripala je grupi autora za delo "Kultura Srba u Trstu 1751-1914", a za prirodne nauke grupi autora za delo "Fauna repatih vodozemaca Srbije".

Grupa autora dobila je nagradu za pronalazaštvo za Uređaj za istakanje i raspodelu napitaka iz flaša.

Nagrade za medicinu pripale su Dragani Vujić za doprinos razvoju i unapređenju medicine u 2016. godini, kao i Radovanu Bogdanoviću i Nedeljku Raduloviću za delo "Pedijatrija".

Za arhitekturu i urbanizam nagrađene su Sanja Đorđević i Vesna Radovanović iz JUP Urbanistički zavod Beograda.

Nagrada za poljoprivredu dodeljena je porodično poljoprivrednom gazdinstvu Gorana Tanaskovića iz Velike Ivanče.

Dobitnik nagrade za novinarstvo je novinar Studija B Velimir Pavlović za emisiju Nivo 23, za obrazovanje Maja Arsenović za skajp čas učenika prvog razreda OŠ "Ebinger" iz Čikaga i učenika OŠ "Janko Veselinović" iz Beograda, a za sport Tijana Bogdanović za osvajanje srebrne medalje u tekvondou na Olimpijadi u Brazilu.

Nagradu za herojsko delo dobila je Vesna Klačar za istrajnu borbu za prava dece i omladine sa posebnim potrebama.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos u razvoju grada Beograda dobio je arhitekta Predrag Ristić, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Aleksandra Ninković Tašić za autorsko vođenje i organizaciju radionica na izložbi "Pupin - od fizičke ka duhovnoj realnosti".

Dobitnici nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke su Uroš Jovanović za naučni rad "Uticaj bavljenja sportom, akademskih performansi i demo-bihejvioralnih karakteristika na zadovoljstvo životom među studenskom populacijom", a u oblasti umetnosti Dora Filipović za film "Pogledi zatvorenih očiju".

Dobitnici nagrade "Svetislav Stojanović" su radnik Vatrogasno-spasilačke čete Zemun Zoran Zarvić za hrabrost iskazanu u gašenju požara u ulici Otona Župančića i Vatrogasno spasilački bataljon Zvezdara.

Nagrade se dodeljuju 12. put, a biće uručene na svečanosti 18. aprila.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da današnjom svečanom sednicom počinje obeležavanje Dana Beograda, koji traju od 16. do 19. aprila.

"Ovo jedan od najznačajnijih dana kada proglašavamo najbolje među najboljima u Beograda u gradu u kome živi, radi i stvara mogo dobrih, talentovanih ljudi, mnogo naučnika, mnogo mladih ljudi koji su svoju kreativnost iskazali ne samo ovde, nego i u regionu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, članovi komisije su imali težak zadatak jer je bilo puno kandidata.

"Ovo je značajna svečanost pogotovo jer pada na 150 godina od kada samostalno i nezavisno upravljamo gradom Beogradom", naveo je Nikodijević.

Dani Beograda su kao praznik ustanovljeni 2002. godine i predstavljaju podsećanje na dva važna datuma iz istorije glavnog grada: pominjanje slovenskog imena grada u pisanim dokumentima 4. aprila 878. godine i Dan predaje ključeva grada knezu Mihajlu Obrenoviću 19. aprila1867. godine.

Današnjoj svečanoj sednici prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, odbornici grada Beograda, predsednici opština, članovi Gradskog veća i drugi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE