Obrenovac, 19.07.2018

KONTROLIŠU NAS


Izvor: Kurir / E.K.,Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2017.
Srbija tra┼żila podatke za 40 Tviter naloga

Foto:Shutterstock


´╗┐

Samo u prvoj polovini 2017. Vlada Srbije se 12 puta obratila kompaniji „Tviter“ i tra┼żila informacije o istom broju korisnika te društvene mre┼że, a za ─Źetiri profila „Tviter“ je dao neke od podataka

Vlada Srbija tra┼żila je informacije o 40 korisnika društvene mre┼że Tviter od januara 2015. do juna 2017, pokazuju izveštaji o transparentnosti te kompanije, preneo je Centar za istra┼żiva─Źko novinarstvo Srbije (CINS).

Samo u prvoj polovini 2017. Vlada Srbije se 12 puta obratila kompaniji „Tviter“ i tra┼żila informacije o istom broju korisnika te društvene mre┼że, a za ─Źetiri profila „Tviter“ je dao neke od podataka. Prose─Źno u 24 odsto slu─Źajeva „Tviter“ je Vladi dostavio neke od tra┼żenih podataka za dve i po godine.

Pored toga, Srbija je dva puta od „Tvitera“ tra┼żila da se odre─Ĺeni profili ili sadr┼żaj uklone sa te društvene mre┼że, ali ti zahtevi nisu imali sudski nalog, ve─ç se kao podnosilac navodi Vladina agencija, policija ili drugi organ. Ni na jedan od ta dva zahteva za uklanjanje „Tviter“ nije pozitivno odgovorio. Srbija je ina─Źe jedina zemlja u regionu koja se obra─çala ove godine „Tviteru“ za informacije o korisnicima.

Na adresu „Tvitera“ ove godine stiglo je 6.448 zahteva za informacije o 11.115 korisni─Źkih profila, a u 60 odsto slu─Źajeva tra┼żiocima su ustupljeni neki podaci. Na prvom mestu po broju zahteva su Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave, zatim Japan, a slede Velika Britanija, Turska i Francuska.

Dok je ve─çini tih dr┼żava „Tviter“ dostavio neku od tra┼żenih informacija, u slu─Źaju Turske, od 554 zahteva za 902 profila, nije odgovoreno ni na jedan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE