Obrenovac, 28.05.2020

Projekat “Vodite ljubav, a ne rat”


Izvor: Mirjana Lainović | Obrenovac, 14.10.2017
Projekat “Vodite ljubav, a ne rat”,koji na zanimljiv način,kroz korišćenje dramskih i filmskih scena i nizom kreativnih radionica, ima za cilj podizanje svesti mladih o neprihvatanju nasilja u vezama i značaju reproduktivnog zdravlja.

Nije uvek lako biti mlad!

Često se najvažnije teme za sazrevanje mladih ljudi, zanemaruju ili prećutkuju. A i kada se govori o njima, onda se to radi jezikom koji mladi ne razumeju, bez njihovog ličnog učešća i doprinosa. Većina roditelja ne zna kako da postupi u ovakvim situacijama, a prosvetni radnici nerado odgovaraju na “škakljiva” pitanja.

A upravo u njima se krije zdravlje i budućnost naše dece.

Kada je pravo vreme za ljubav? Kako se ponašati u partnerskim vezama i kako prepoznati i ragovati na eventualno nasilje? Kako zaštititi reproduktivno zdravlje i sprečiti pojavu polno prenosivih bolesti? Kako ostvariti kvalitetnu i ravnopravnu vezu koja će oplemeniti dvoje mladih ljudi i pripremiti ih za budući život i osnivanje porodice?

Srednjoškolci Mateja Kovačević i Petar Dinčić, učenici "Tehničke škole" iz Obrenovca su jedan deo svog letnjeg raspusta proveli na svojim vršnjacima u Banji Koviljači, ali ga nisu potrošili samo na igru i zabavu. Znimljivo edukativno druženje srednjoškolaca iz Malog Zvornika, Krupnja, Bajine Bašte, Lajkovca, Osečine i Obrenovca rezultat je saradnje između naše Kancelarije za mlade i udruženja “ISKRE” iz Loznice, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta grada Beograda. Doktorka Nada Đurić i njeni saradnici su osmislili obuku pod poznatim sloganom “Vodite ljubav, a ne rat”, koja na zanimljiv način, kroz korišćenje dramskih i filmskih scena i nizom kreativnih radionica, ima za cilj podizanje svesti mladih o neprihvatanju nasilja u vezama i značaju reproduktivnog zdravlja. Učesnici su na taj način stekli sertifikat vršnjačkih edukatora čiji je zadatak da stečeno znanje prenesu što većem broju mladih u njihovoj lokalnoj sredini.

Petar i Mateja se ovih dana intenzivno pripremaju da održe obuku, pre svega u odeljenjima prve i druge godine u svojoj školi, kao i u okviru Učeničkog parlamenta. Pokušaće da, na taj način, utiču na rodne stereotipe i predrasude, za koje kažu da ih itekako ima među njihovim vršnjacima. Nisu sigurni da će njihova poruka dopreti do svih 1000 učenika škole, ali veruju da trud neće biti uzaludan. U tome će im pomoći dva filma u čijem snimanju su učestvovali.

Filmske scene se bave tipičnim situacijama kroz koje prolaze mladi u problematičnim partnerskim vezama i nude rešenja za njihovo prevazilaženje: poželjne i nepoželjne osobine partnera, postupanje u slučajevima nasilja, šta može učiniti žrtva nasilja, prava koji svaki partner ima u vezi, karakteristike dobre veze, polne bolesti, kontracepcija, neželjena trudnoća itd.

Direktorka "Tehničke škole" Obrenovac, Rajka Babić kaže da je ova kampanja veoma važna za školu: “Vršnjačka edukacija se pokazala veoma efikasnom, mladi ne žele da slušaju pridike, oni veruju pre svojim vršnjacima nego nama odraslima i zato je ovaj model obuke dobar primer koji ćemo slediti.“

A doktorka Nada Đurić koja je rad na ovom projektu doživela kao dugoročnu misiju, poručuje da bi svako od nas trebalo da da svoj doprinos boljem i tolerantnijem društvu u kojem će se deca vaspitavati sa nultom tolerancijom na nasilje. U suprotnom još dugo ćemo se suočavati sa pogubnim posledicama.

Udruženje “Iskra” iz Loznice planira i održavanje tribina u školama i mesnim zajednicama gradova učesnika.

Više o projektu pogledati na:
https://www.facebook.com/groups/1357135347632438/
http://www.iskra.org.rs

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE