Obrenovac, 22.08.2019

DRŽAVA GAZDAMA VERUJE NA REČ


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2018.
Privrednici 'od poverenja' će sami proveravati svoj rad

Foto:Printscreen
Najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati privrednike u redovnim kontrolama, ali će oni biti dužni da rade samoprovere i inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima. Takvu privilegiju imaće preduzeća koja su se ranije dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa.

Uvođenje instituta "Subjekt od poverenja" jedna je od najznačajnijih novina, koja pomera fokus inspekcija sa kažnjavanja na podršku poslovanju, a predviđena je novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Kako naglašavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, primena ovog instituta bi trebalo da počne dve godine nakon usvajanja propisa, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-inspektor i da se na osnovu procene rizika stvori baza podataka o "dobroj" i "lošoj" privredi.

- Status, međutim, može biti oduzet i to trajno - kažu u Ministarstvu. - On prestaje ako se utvrdi povreda propisa, ako u ostavljenom roku ne otkloni nedostatke na koje mu je ukazala inspekcija ili ako ne dostavi periodični izveštaj o samoproveri i samoproceni rizika, kao i u slučajevima zatvaranja firme.

Među izmenama zakona je i institut sporazuma o priznanju prekršaja, koji je već počeo da se primenjuje kod saobraćajnih prekršaja. Uvodi se, takođe, i mogućnost samoprocene. To znači da inspekcija može da dostavi kontrolnu listu nadziranom privredniku i zatraži od njega da sačini i dostavi izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz liste i samoproceni rizika.

- U slučaju osnovane sumnje da je delatnost neregistrovana ili da privrednik ne izdaje račun, može se koristiti radi dokazivanja i prikrivena kupovina, ako se na drugi način ne mogu obezbediti potrebni dokazi ili se proceni da bi to bilo značajno otežano - kažu nadležni. - Ovaj vid kupovine se prethodno ne najavljuje, niti se pokazuje službena legitimacija i nalog za inspekcijski nadzor.

U cilju efikasnosti rada inspekcija nacrtom izmena i dopuna zakona predviđen je i mešoviti inspekcijski nadzor koji podrazumeva istovremeni rad više različitih inspekcijskih službi.

INSPEKTORA 6.500

U Srbiji ima 40 republičkih inspekcija sa oko 6.500 inspektora. Oni kontrolišu primenu propisa u oblastima kao što su bezbednost objekata, hrane, okruženja, proizvoda, saobraćaja, kao i one koje kontrolišu rad državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE