Obrenovac, 22.08.2019

VIŠE NE VAŽI 'DOK NE VIDIM NE ZNAM'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2018.
Onlajn prodaja PORASLA svuda u svetu, kakva je situacija u Srbiji?

Foto:RAS Srbija
Nekada je većini gledalaca televizije ponuda da se kupi nešto onlajn i na neviđeno delovala u najmanju ruku nepoverljivo. "Ko zna kakvo je to kad donesu", "ma, to mora da je neka krađa" i "bolje je meni da ja lepo to vidim uživo, pa da kupim", neke su od rečenica koje je svako od nas koristio. Onlajn prodaja je deceniju kasnije odnela pobedu u svetu i dobila poverenje većine kupaca. Ostaje pitanje - kakva je situacija u Srbiji?

U Evropskoj uniji u kojoj dominira onlajn prodaja, prema podacima Eurostata ovakav vid šopinga je dramatično porastao od 2008. do 2017. godine za skoro duplo - sa 32 na 57 odsto.

U broju korisnika onlajn kupovine prednjači Velika Britanija gde se 82 odsto svih kupovina vrši preko računara ili mobilnog telefona.

Kada osmotrimo ove brojke, jasno je da se ovakav način kupovine stvari izdvojio kao dominanatan. Ipak, Srbija je još uvek u zaostatku za vodećim zemljama. Zanimljiv podatak je da je 2009. u našoj zemlji internet kupovinu koristilo svega pet odsto populacije. Danas, gotovo deset godina kasnije to čini 31 odsto srpskog stanovništa, podaci su Eurostata.

Kada se malo odmaknemo od brojki i fokusiramo na taj vid poslovanja, činjenica je da se danas većina prodavnica iz najrazličitijih sfera okreće internetu. U to ne ubrajamo samo prodaju odeće i obuće, koja je ekspanziju onlajn prodaje doživela sa dominacijom socijalnih medija i iznosi oko 44 odsto svih onlajn kupovina, već i sve druge delatnosti, kao što su prodaja prehrambenih proizvoda, nekretnina ili automobila.

- Onlajn prodaju smo u Beogradu pokrenuli 2012. godine, a u Novom Sadu dve godine kasnije i u ponudi su apsolutno svi artikli kao i u "oflajn" prodavnicama - navode u Idei. Oni dodaju da se prodaja od trenutka nastanka do dana današnjeg značajno promenila, a da je broj kupaca drastično porastao.

O tome koliko je porasla prodaja preko interneta, svedoči porast prodaje i izdavanja nekretnina za 46 odsto u prethodnih pet godina.

-Mobilne aplikacije u oblasti nekretnina ruše sve rekorde, pa je tako započinjanje prodaje preko mobilnog samo od 2015. godine poraslo za neverovatnih 237 odsto - objašnjava Olga Mirković Maksimović, new business director u Ringier Axel Springer-u.

Slična situacija je i sa autoindustrijom, gde čak 80 odsto svih početaka prodaje započinje preko mobilnih aplikacija. Ipak, budući da su velike kupovine u pitanju i dalje oko 90 odsto prodaja se završava na licu mesta.

Postoje dva vodeća problema kada je u pitanju prodaja preko interneta u Srbiji.

Prvi je vezan za nedostatak lagodnog načina plaćanja, a prvenstveno se misli na Pay Pal, koji još uvek u našoj zemlji nije omogućen. Sa druge strane, kočnica je i dostava robe, jer se većinom vrši preko pošte ili dolaskom po nju, pa ne može kao u inostranstvu da bude sve "sad i odmah", kako bi kupci želeli.

- Kod nas, onlajn prodaja funkcioniše po principu pit-stop-a, odnosno roba se naruči i onda se dođe po nju u zakazano vreme - objašnjavaju iz DIS-a, koji su onlajn prodaju razvili od 2015. godine.

Populacija koja je okrenuta ovakvom vidu kupovine većinom su mladi, starosti od 35 do 44 godine.

- Gotovo dve trećine kupaca čine porodice sa decom, a značajan je broj i mladih koji imaju sve manje vremena za odlazak u kupovinu. Što se tiče starijih, za njih obično kupovinu na ovaj način obavljaju unuci ili deca, koji često ni ne žive u Srbiji - kažu u Idei.

Iako smo daleko od evropskog vrha, a moglo bi se čak i reći na začelju te liste, Srbija po onlajn prodaji je vodeća u regionu iza Slovenije koja ima 46 odsto internet od svih kupaca.

Tako, po procentima internet kupovine bolji smo od Hrvatske koja ima dva procenta manje od nas - 29 odsto. Iza nas su i Bugarska sa 18 i Rumunija sa 16 odsto.

Na začelju su Makedonija sa 15 i Crna Gora sa svega 13 odsto internet potrošača.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE