Obrenovac, 15.02.2019

VODITE RA─îUNA


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2018.
Evo kad se pla─ça koji porez u februaru

Foto:Shutterstock


´╗┐

Poreska uprava podse─ça kada se pla─ça koji porez tokom ovog meseca.

5.2.2018.

Rok za dostavljanje obaveštenja o zaklju─Źenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa du┼żni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaklju─Źene u prethodnom mesecu. Prijave se podnose na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih zaklju─Źenih ugovora u prethodnom mesecu.

Rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom du┼żni su da dostave odgovaraju─çi izveštaj nadle┼żnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedištu na obrascu IOSI. Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec, i to svaki mesec, bez obzira na koji na─Źin je obaveza izvršena u prethodnom mesecu. Poslodavci nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izveštaja.

12.1.2018.

Rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec

Poreski obveznik poreza na premije ne┼żivotnog osiguranja je društvo za osiguranje. Prijave se podnose na obrascu PP-PPNO, bez obzira da li postoji obaveza pla─çanja za taj mesec.

Rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV

Poreski du┼żnik koji nije obveznik PDV du┼żan je da za promet dobara i usluga obra─Źuna i plati PDV i podnese poresku prijavu za poreski period, odnosno mesec u kojem je nastala poreska obaveza. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

19.1.2018.

Rok za pla─çanje mese─Źnih akontacija poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mese─Źnu akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S.

Preduzetnik koji porez pla─ça na paušalno utvr─Ĺen prihod akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Rok za pla─çanje mese─Źnih akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti

Preduzetnici koji vode poslovne knjige, pla─çaju mese─Źnu akontaciju doprinosa u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S.

Preduzetnici koji porez pla─çaju na paušalno utvr─Ĺeni prihod, mese─Źnu akontaciju doprinosa pla─çaju u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Rok za pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec

Obveznici doprinosa – sveštenici i verski slu┼żbenici, doma─çi dr┼żavljani zaposleni u inostranstvu i inostrani penzioneri pla─çaju mese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Rok za pla─çanje doprinosa za poljoprivrednike za prvi kvartal 2018. godine

Obveznici doprinosa su poljoprivrednici koji pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu rešenja Poreske uprave.

Podnošenje prijave za utvr─Ĺivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i mese─Źne akontacije za 2018. godinu za samostalne umetnike

Prijava za utvr─Ĺivanje obaveza doprinosa za samostalne umetnike se podnosi na obrascu PPD-SU.

Prijavu na obrascu PPD-SU samostalni umetnik podnosi organizacionoj jedinici Poreske uprave prema mestu svog prebivališta, najkasnije do 15. februara teku─çe godine za utvr─Ĺivanje kona─Źne obaveze doprinosa za prethodnu godinu i tromese─Źne akontacije doprinosa za teku─çu godinu, odnosno u roku od 15 dana od dana sticanja statusa samostalnog umetnika za utvr─Ĺivanje tromese─Źne akontacije doprinosa do kraja teku─çe godine.

Rok za pla─çanje doprinosa za samostalne umetnike za prvi kvartal 2018. godine

Obveznici doprinosa su samostalni umetnici koji pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu rešenja Poreske uprave.

Rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV

Poreski obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima je poreski period kalendarski mesec du┼żni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obra─Źunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca.

Tako─Ĺe, obveznik PDV dostavlja nadle┼żnom poreskom organu, uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- prete┼żni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo.

Rok za pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec

Poreska prijava poreza na dobit pravnih lica se podnosi na obrascu PP PDP. Mese─Źna akontacija poreza na dobit pla─ça se do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Rok za pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja januara

Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec

Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize na elektri─Źnu energiju iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi po isteku kalendarskog meseca u kojem se vrši o─Źitavanje, na propisanom obrascu PP OAEL i obra─Źunatu akcizu plati u periodu za podnošenje poreske prijave, odnosno najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca u kojem je izvršeno o─Źitavanje potrošnje elektri─Źne energije.

28.2.2018.

Pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za prethodni mesec

Poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave, po slu┼żbenoj du┼żnosti, a na osnovu raspolo┼żivih podataka, obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca.

Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu

Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije poslednjeg dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat u periodu od 1. do 15. dana u mesecu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE