Obrenovac, 17.02.2019

SRBI ZA VRAĆANJE REDOVNOG VOJNOG ROKA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2018.
Čak 74 odsto građana Srbije izjasnilo se za uniforme!

Foto:Ministarstvo odbrane Srbije
Ponovno uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka podržava 74 odsto gradjana Srbije, a najviše ispitanici stariji od 60 godina, dok je podrška toj ideji najmanja medju gradjanima od 40 do 49 godina, pokazuju predstavljeni rezultati ankete Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost (ICOB).

Istraživanje sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji od januara do maja, u kojem je učestvovalo 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, pokazalo je da ponovno uvodjenje redovnog vojnog roka podržava 77 odsto muškaraca i 74 odsto žena.

Navodeći da je Vlada Srbije 2011. godine donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka, državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković podsetio je na skupu u Beogradu da redovno služenje vojnog roka nije ukinuto, već da je "samo obustavljeno", uz obavezu uvodjenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

"Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacijskih promena početkom ove godine formiralo novi Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, s ciljem unapredjenja obuke gradjana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani", rekao je Živković, prenelo je Ministarstvo odbrane.

On je dodao da je Ministarstvo uputilo inicijativu za uvodjenje "sadržaja obuke u školski sistem Srbije" kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, a rekao je i da je prvi put organizovalo jedanaestodnevnu obuku vojnih obveznika, starijih od 30 godina koji nisu odslužili vojni rok, i prevedenih u rezervni sastav.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE