Obrenovac, 20.03.2019

VELIKE PROMENE U OBRAZOVANJU


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2018.
Srednja škola obavezna u Srbiji već 2019. godine

Foto:Shutterstock
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Kurir da ministarstvo na čijem je čelu radi na tome da i srednjoškolsko obrazovanje u Srbiji postane obavezno!

Ukoliko se sve realizuje po planu, ova novina bi mogla da počne da se primenjuje već iduće godine.

- To mora da piše i u Ustavu, u kojem sada stoji da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje samo besplatno. Tražićemo pravno tumačenje eksperata za ustavno pravo.

To je prvi nivo. Drugi nivo je taj da mi već na tome radimo sa Unicefom. Imamo ceo projekat koji mora da istraži određene zone, pre svega zone gde imamo osipanje dece iz sistema, gde imamo udaljenost od sistema. Potrebna je izgradnja učeničkih domova, rešavanje pitanja prevoza. Intenzivno radimo na tom projektu - objašnjava ministar Šarčević.

Naglašava da ako se obezbedi pravni osnov za donošenje te odluke, ukoliko se nađe način da se iskoriste postojeći resursi, ako se neke prazne školske zgrade pretvore u domove i ako se sve to reši tokom ove godine, postoji mogućnost da srednje obrazovanje postane obavezno u Srbiji već od 2019.

- Radimo na tome da ono i Ustavom bude obavezno. Onog časa kad se krene u promenu Ustava, mi ćemo delegirati to pitanje, ali ne znamo kad će to biti. Postoji politička volja i spremnost. O tome sam razgovarao s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Obavezno srednje obrazovanje je standard kvaliteta većine evropskih zemalja, ono mora da donese određen nivo ukupnog obrazovanja - zaključio je Šarčević.

Rasprava o zakonu
JEFTINIJI UDŽBENICI

Ministar Šarčević izjavio je da će novi zakon o udžbenicima omogući jeftinije udžbenike tako što će škole moći da ih nabavljaju preko školskih zadruga i izbeći posrednike. On je podsetio da je Skupština usvojila Zakon o platnim razredima te ponovio da će se na osnovu njega vrednovati rezultati prosvetnih radnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE