Obrenovac, 28.02.2020

DA LI JE VREME ZA PANIKU?


Izvor: Prva,Lokalne novine | Obrenovac, 25.12.2018.
Hoće li skočiti stambeni krediti?

Foto:Thinkstock
Svi koji otplaćuju stambene kredite, u evrima uskoro bi mogli da imaju više kamate. Euribor, referentna kamatna stopa, prema nekim procenama mogla bi da poraste.

Da li je zbog toga došao kraj niskim ratama za stambene kredite?

Razloga za brigu trenutno - nema. Ali da li će tako i ostati? Euribor je na rekordnom minimumu, što ne znači da u narednom periodu ova stopa neće rasti.

Da li će se u istom smeru kretati i krediti?

"Građani koji već imaju kredit u evrima vezan za Euribor osetiće to po svojoj rati koja će biti uvećana. Banke na periodičnom nivou ažuriraju te kamatne stope, što znači na svakih tri do šest meseci one preračunaju tu kamatnu stopu i dostave građanima novi iznos rate", kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Ipak, rešenje postoji, saglasni su stručnjaci.

"Kada Euribor bude došao u zonu rasta, onda će marža banaka biti nešto niža, pa će moći da se refinansira taj kredit. Bilo kod svoje banke ili kod neke druge banke, jer su sada ti uslovi dodatno olakšani da kažem regulativom od strane NBS i korisnici će biti u mogućnosti i tada da se zaštite od ne preteranog uticaja na njihovu visinu rate", kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Kojom dinamikom će Euribor rasti? Stručnjaci kažu - niko ne može da zna. Očekuje se da bi mogao da dođe na 1 do 2 odsto, što znači da bi za toliko mogle da porastu i kamatne stope, ali da visokih 4,5 odsto, koliko je iznosio pre početka svetske ekonomske krize - više neće dostizati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE