Obrenovac, 04.07.2020

VELIKE PROMENE ZA VOZAČE POČETNIKE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2019.
Detaljan spisak svih stavki koje će morati da ispune pre nego što sami sednu za volan

Foto:Profimedia,gov.rs
Uskoro se probna vozačka dozvola neće izdavati na jednu godinu, kao sada, nego na minimum dve godine, a neki će morati da voze sa probnom vozačkom i do četiri godine. Da razjasnimo i druge nedoumice...

Da li se sada probna vozačka dobija na jednu ili na dve godine?

Još uvek se dobija na jednu godinu. To pravilo važiće do aprila 2019. godine. Nakon toga dobijaće se na minimum dve godine.

Dakle, ako dobijete probnu vozačku do početka aprila ove godine, ona će važiti godinu dana, a posle perioda od godinu dana dobijate standardnu.

Kada tačno počinju nova pravila po pitanju trajanja probne vozačke dozvole? 

Novi propisi bi trebalo da počnu da važe od 3. aprila, osim ukoliko u međuvremenu ne dođe do nekih promena. Ne možemo da garantujemo da će to biti tačno 3. april.

Naime, novi Zakon je stupio na snagu 3. aprila prošle godine, ali je stavka o dužini trajanja probne vozačke dozvole odložena za godinu dana.

Dakle, 3. aprila ističe tih godinu dana odlaganja, pa bi novi propisi trebalo da počnu da se primenjuju od 3. aprila ove godine.

- Članom 163. stavom 5. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018) propisano je da odredbe člana 182. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na izdavanje probne vozačke dozvole, ostaju na snazi do isteka roka od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Navedeni Zakon je stupio na snagu 03.04.2018. godine - kažu u MUP-u Srbije.

Koliko traje vađenje probne vozačke dozvole?

Probna vozačka dozvola se dobija istog dana kada podnesete zahtev.

Šta se menja od aprila 2019. godine?

Svi koji dobiju probnu vozačku dozvolu nakon ovog datuma, moraće da je nose do 21. godine starosti ili najmanje dve godine ukoliko je dobiju sa napunjenih 19 godina.

Da ponovimo, ako položite sa 17 godina, probnu vozačku ne dobijate na dve godine, nego morate da je imate sve dok ne napunite 21 godinu.

Dakle, probnu vozačku svi moraju da imaju minimum dve godine, a oni mlađi od 19 godina i duže, odnosno dok ne napune 21 godinu.

Ako neko položi sa 20 godina, koliko dugo će morati da ima probnu vozačku?

Dve godine. Svi koji imaju punih 19 i više godina, nakon 3. aprila dobijaju probnu dozvolu koja važi dve godine.

Da li se od aprila menjaju i neka druga pravila?

Ne, ostaju sva ostala ograničenja koja su važila i do sada.

Koja ograničenja imaju oni sa probnom vozačkom dozvolom?

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1) vozi brže od:

- 110 km/h na autoputu,
- 90 km/h na motoputu,
- 90% od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h)

2) vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna:10.000 din za alkoholisanost do 0,5 promila

3) vozi u periodu od 23:00 do 06:00 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 din, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

4) za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa bluetooth slušalicom ili nekim drugim "hands-free" uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 din.

5) vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim – postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Maloletni vozači sa probnom vozačkom imaju i dodatna ograničenja

Maloletni vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme:

1) da vozi bez nadzora lica (ne mora da bude član porodice) koje se nalazi u tom vozilu i koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 din ili zatvor do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje 3 meseca.

Lice koje vrši nadzor nad maloletnim vozačem dužno je da se stara da vozač vozilom upravlja na bezbedan način i u skladu sa propisima. Ukoliko to ne učini, preti mu kazna od 10.000 do 20.000 din.

2) da u autu vozi više od tri putnika, uključujući i lice koje vrši nadzor

Dakle, samo maloletnici ne smeju da voze bez nadzora. Čim napune 18 godina dozvoljeno im je da voze sami.

Punoletni vozači sa probnom vozačkom dozvolom mogu da voze bez nadzora!

Oznake za vozače sa probnom dozvolom

Auto koji vozi vozač sa probnom vozačkom mora da ima posebne oznake "P" sa prednje i zadnje strane. Prednju stavite u gornji desni ugao vetrobrana (kod suvozača), a zadnju u desni ugao zadnjeg stakla.

Ne morate da ih lepite, kako bi drugi članovi porodice mogli da ih uklone ukoliko ne žele da voze sa njima.

Možete npr. od providne folije da napravite "futrolu" koju zalepite na staklo, a oznaku ubacujete po potrebi. Poslužiće i providna najlonska kesica za DVD ili CD.

Ovu oznaku možete da dobijete u auto-školi, a možete i da je skinete sa sajta neke auto-škole i sami odštampate. Oznaka mora da bude u boji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE