Obrenovac, 14.07.2020

ROLERKOSTER


Izvor: alo.rs,Blic/D.S.,Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2020.
U roku od 72 sata čeka nas prohladno vreme, pa pravo proleće, pa novi pad temperature

Foto:Alo!/Vladimir Marković


Još jedan vremenski rolerkoster je pred nama. Nakon temperatura koje su prosek za ovo doba godine, živa u termometru će se u srpskoj prestonici sa 10. popeti na 23. podeok, a potom se spustiti na 13 stepeni. I sve to desiće se u rekordnom vremenskom periodu - za samo 72 sata!

Nakon prohladnog vremena i temperature oko 10 stepeni, što je prosečna vrednost za početak marta, danas će uslediti uvod za nagli temperaturni skok koji nas očekuje u četvrtak.

- Danas nas očekuje sunčano i toplije vreme, maksimalna temperatura će se kretati između 12 i 18 stepeni - rekao je za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić. 

Ipak, u četvrtak ćemo svedočiti još većem skoku temperature, kada će živa u termometru pokazivati vrednosti iznad 20. podeoka. Veoma toplo vreme biće i u glavnom gradu, gde se prognozira čak 23 stepena. 

Petak donosi i svežije vreme, najpre na severu zemlje, ali i u Beogradu, gde će temperatura biti par stepeni niža u odnosu na prethodni dan, dok će se na jugoistoku zadržati visoke temperature, preko 20 stepeni. 

- Krajem dana stiže hladni front koji će u subotu usloviti pad temperature, u pojedinim delovima zemlje i za 10 stepeni. Padavina neće biti, ali je novi temperaturni obrt ono na šta stavlja akcenat nadolazeći hladni front - istakao je Đurić. 

U nedelju će biti još svežije, a nakon toga nas očekuje "mirniji period", dakle bez naglih preokreta, a temperatura će biti u skladu sa godišnjim dobom.

Ovakve temperaturne oscilacije predstavljaju šok za organizam i činjenica je da to teško podnose i zdravi ljudi, a kamoli hronični bolesnici. Osim njih, ove vremenske promene svakako osećaju i meteoropate.

Simptomi meteoropatije

Mentalni simptomi se ogledaju kroz promene raspoloženja, umor, pospanost, lošu koncentraciju, nesanicu, nervozu.

Fizički simptomi uključuju glavobolje, bolove u zglobovima, mučninu, bolove u mišićima ili u predelu nekih povreda koje su zarasle.

Nagla promena vremena utiče na osobe koje boluju od srčanih oboljenja. Oni mogu osetiti ubrzan rad srca, aritmiju, promene u visini krvnog pritiska usled sužavanja ili širenja krvnih sudova.

Žene su takođe sklonije depresiji i anksioznosti usled fluktuacije hormona u njihovom organizmu.

Simptomi meteoropatije javljaju se 24-48 sati pre neke promene vremena, a smanjuju se kada se meteorološke promene zaista i dese. Ukoliko sledi više promena uzastopno, simptomi koji se kasnije ispoljavaju nisu toliko jaki jer telo postepeno počinje da se prilagođava.

Posebno jako na organizam mogu uticati nagle promene vremena koje su praćene pljuskovima i grmljavinom i velikom koncentracijom pozitvnih jona u vazduhu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE