Obrenovac, 25.08.2019

VLADA SRBIJE ODLUČILA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2017.
Nova radna mesta za medicinare, otkazi u prosveti

Foto:Profimedia
Srbiju ove godine čeka rekonstrukcija osnovnog i srednjeg obrazovanja, najviše kroz reorganizaciju mreže škola, dok će sistem zdravstva biti ojačan sa više od 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, piše "Blic".

Prema saznanjima ovog lista, prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru za 2017, koju je Vlada Srbije juče usvojila, posao će dobiti i još 600 poreskih inspektora kako bi bili ojačani kapaciteti Poreske uprave.

"Prvi put se radi na ozbiljnoj reorganizaciji u prosveti. Do kraja 2017. predviđeno je smanjenje više od 2.700 radnih normi (jedna norma označava puno radno vreme) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva. Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola", rekli su za "Blic" u Ministarstvu državne uprave.

U tom ministarstvu su naveli i da će "do kraja godine biti otvoreno najmanje 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, od toga 2.000 za sestre, a 500 za lekare".

"Ako se ima u vidu i da ćemo 2.000 lekara koji su do sada radili na odredjeno prevesti u stalni radni odnos, može se govoriti o povećanju broja zaposlenih u zdravstvu za 4.500", kazali su u ministarstvu.

Naveli su i da će da je zapošljavanje još 600 poreskih inspektora u Poreskoj upravi ndo kraja 2017. "naročito važno zbog borbe protiv sive ekonomije i održanja poreske discipline".

U Ministarstvu državne uprave naveli su da promene čekaju i lokalnu samoupravu.

"Na lokalu je predvidjeno smanjenje broja zaposlenih za 2.500, s tim što će u velikom broju opština koje su bile racionalne i koje su ostvarile dobre rezultate doći i do povećanja broja radnih mesta", kazali su u tom ministarstvu.

Prema njihovim rečima, "intenzivne analize i medjunarodna poredjenja pokazali su da nije tačna priča da je u javnom sektoru višak čak 75.000 radnika".

"Ispostavilo se da je višak izmedju 20.000 i 30.000. Veće smanjenje broja zaposlenih od toga značilo bi zatvaranje škola, vrtića, ustanova socijalne zaštite, bolnica... što nikako ne želimo", naveli su u ministarstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE