Obrenovac, 22.08.2019

VOZAČE ĆEMO ZA GRADSKU VOŽNJU OBUČAVATI NA SELU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2018.
Obuka skuplja najmanje 100 evra, poligoni se sele iz grada, instruktori očajni

Foto:Printscreen
Novi pravilnik za obuku vozača nametnuo je auto-školama rashode od nekoliko hiljada evra, mnoge će se zatvoriti, a čini se da će i buduće vozače baciti u dodatne troškove.

Instruktori sa kojima je "Blic" razgovarao se jednoglasno slažu da se zbog novih pravila, kandidati neće bolje obučiti, već da noviteti predstavljaju - nazadovanje.

Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače primenjuje se još od 2012. godine, ali određeni članovi stupaju na snagu 25. oktobra ove godine, te se ovi noviteti mahom odnose na izgled poligona. Oni moraju biti prošireni, za šta na poligonima koji su trenutno u upotrebi uglavnom nema prostora, a potrebno je izraditi i uspon za kretanje pod ručnom kočnicom.

Vlasnici mnogih auto-škola dovijaju se tako što prostor za poligone pronalaze u prigradskim naseljima, a betoniranje i drugi radovi koštaju ih desetak hiljada evra.

Muke sa bitokratijom

- Pravilnik uskoro stupa na snagu, a mi nemamo rešeno pitanje poligona, i najverovatnije 25. oktobra zatvaramo firmu. Već 30 godina obučavamo kandidate na banjičkom poligonu, koji koristi još 11 škola. Prvo smo platili izradu projekta, kako bi izgledala izmena poligona, i to je koštalo 90.000 dinara. Predračun za radove, po novim standardima, košta 11.000 evra, i spremni smo to da platimo, ali ne zna se ko je nadležan da nam potpiše papire da bismo mogli da nastavimo da koristimo taj poligon - ispričao je za "Blic" Arsen G, vlasnik jedne beogradske auto-škole.

On napominje i da se obraćao Sekretarijatu za saobraćaj, kao i Sektoru za imovinske i pravne poslove. Takođe, u opisu pomenute parcele navodi se da se to zemljište može koristiti za poslove auto-škole, ali isprečila se birokratija, kaže on.

Veštački uslovi

Po njegovim rečima, druge škole za obuku vozača, koje takođe koriste banjički poligon, izmestile su se u Leštane, Boleč i kod Kvantaške pijace, što Arsen smatra izuzetno nelogičnim.

- To je trošak za samu auto-školu, da se nekoliko puta dnevno prelazi toliki put. Takođe, nije dobro za kandidate: da li će đak koji se obučava u selu moći jednako dobro da vozi i u gradu? - pita se sagovornik "Blica", dodajući da, budući sistem obuke na poligonima jeste obučavanje u veštačkim uslovima, i da ni to nije dobro za buduće vozače.

Kandidat plaća dodatnih 12.000 dinara?

On dodaje i da će noviteti uzrokovati troškove i za kandidate.

- Učenici koji su u završnoj fazi obuke, ili koji su već pali na polaganju, imaće dodatne troškove. Promene okruženja i uslova, iziskuju dodatnih 10 časova vožnje, kako bi se kandidat privikao, a svaki čas košta oko 1.200 dinara, što je ukupno 12.000 dinara, odnosno oko 100 evra.

Na pitanje da li će noviteti inače uticati na visinu cene kompletne obuke, Arsen kaže sledeće:

- Sve ovo će mnogo da košta, a ko će to da plati nego krajnji korisnik.

On zaključuje da u izmenama Pravilnika ne vidi "nijedan segment poboljšanja, već samo nazadovanje", i smatra da iza svega stoji "pokušaj gušenja malih auto-škola, jer neko želi da preuzme branšu".

Veća cena obuke?

Vlasnik zemunske auto-škole, Zoran G. rekao je u razgovoru za "Blic", kako ga je samo izrada uspona na poligonu koštala oko dve hiljade evra, dok ukupni troškovi prilagođavanju novom Pravilniku iznose između 300 i 400 hiljada dinara.

On takođe smatra da zbog nametnutih novina kandidati nikako neće postati bolji vozači, ali da će one svakako povećati troškove obuke.

- Mi smo sami sebi konkurencija, i držimo veoma niske cene, oko 50.000 dinara za celu obuku, a to je potpuno neisplativo. Minimalna cena bi trebalo da bude oko 70.000. Cena će skočiti vrlo brzo, i mislim da će upravo toliko i iznositi - rekao je Zoran.

Biće gužve

Instruktor Bane iz jedne čukaričke auto-škole kaže da većina škola nije pripremljena na novitete, i da se još ne zna koliko će iznositi cena obuke, jer se trenutno radi studija o ovom pitanju. Međutim, novi sistem zasigurno će doneti neprijatnosti kandidatima.

Naime, gašenje auto-škola, dovešće do većih gužvi u onima koje su opstale, pa će doći do manjka termina za praktične časove. Usled toga, kandidati će gubit kontinuitet vežbe, jer će razmak između dva časa biti veći nego do sada.

- I sada se čeka po dva meseca samo na polaganje. Gužve će biti veće, a ne pospešuje se sistem obuke - zaključuje ovaj instruktor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE