Obrenovac, 28.02.2020

BOLJI USLOVI ZA RAD I VIŠE NOVCA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2019.
Visokoškolske ustanove čekaju novi zakon

Foto:Profimedia
U Novoj godini, visokoškolske i naučne ustanove trebalo bi da dobiju niz novih zakona, čime bi se obezbedili bolji uslovi za rad i više novca. Studenti, sa dobrim prosekom, i dalje će moći da koriste kredite, a pomagaće se i školovanje kadrova koji su potrebni državi.

U ovoj godini visokoškolske ustanove trebalo bi da dobiju Zakon o finansiranju visokog obrazovanja, najavljuje ministar.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je cilj da se u novoj strategiji do 2030. godine promeni model finanisranja kroz uvođenje još većih obaveza od strane države, ali takođe i od strane poslodavaca.

"Kroz internacionalizaciju visokog obrazovanja, kroz restituciju, stvorićemo nove vrednosti i to daje novi zamah univerzitetima", kaže Šarčević.

Prvi neposredni izazov u 2019. godini, kažu profesori, jeste poziv za učestvovanje u Erazmus projektima - projektima Evropske unije.

"Sa našim promenjenim statusom, da smo mi sada programska zemlja i da Univerzitet u Beogradu ima Erazmus povelju, znači da ćemo se mi prijaviti za povećan broj mobilnosti. Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti da realizujemo makar isti broj mobilnosti kao i do sada jer je to izuzetno korisno i za studente i za nastavnike, saradnike naših članica", kaže Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu i predsednica KONUS-a.

Rektorka Popović najavljuje i veće angažovanje Konferencije univerziteta Srbije, tela čija je odnedavno predsednica.

"Mislim da je vreme da prevaziđemo te previše često naglašavane razlike između državih i privatnih univerziteta. Ono što bi za nas trebalo da bude ključno je kvalitet", kaže Popovićeva.

Bitno je da na stvaranju novih vrednosti - indikatora merenja kvaliteta na svim univerzitetima u Srbiji, zajedno rade i profesori i resorno ministartsvo.

"Mi sve više pravimo direktne poteze kao što je bilo sa Đao tongom", rekao je Šarčević i dodao da će u januaru, kada u posetu Beogradu dođe Vladimir Putin, Beogradski i Novosadski univerzitet potpisati sporazume sa tri najbolja ruska univerziteta.

"Tako da nastavljamo dalje taj proces i stvorili smo timove za kvalitet na visokom obrazovanju", istakao je ministar prosvete.

Da podsetimo, Univerzitet u Beogradu ternutno je među jedan i po odsto najboljih svetskih univerzita, a najbolje plasirana disciplina je nauka o hrani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE