Obrenovac, 18.02.2020

DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2019.
Za sve pravoslavne vernike danas počinje Vaskršnji post kao priprema za najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs

Foto:Profimedia
Tokom Vaskršnjeg posta trebalo bi se uzdržavati mrsne hrane, ali nisu hrana i piće jedino što bi trebalo da izbegavate tokom posta.

Naime, suština posta je duhovno pročišćenje, ispovedanje grehova i činjenje dobrih dela. Crkva propoveda da postom "mi ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti".

Dakle, post nije hrana – post je molitva i suzdržavanje od preterivanja svake vrste: od loših misli, zli dela, prevelike količine ića i pića… Skromnost je reč koja najbolje opisuje post. Ako hoćete da postite – postite. To ne treba da bude ničija briga. Ne hvalite se tom činjenicom, jer sa tim prizivate iskušenje da budete sprečeni u postu.

Takođe, nemojte očekivati od sebe da "izgurate" ceo post nego počnite tako što ćete postiti prvu nedelju, pa se pričestiti pa ako osetite da imate snagu, nastavite drugu nedelju pa se pričestite…

Časni ili Veliki post uvek počinje u ponedeljak. Prvi dan posta zove se čisti ponedeljak i za ovaj dan se vezuju brojni običaji i verovanja.

Nekad je bio običaj da se ovog dana obavlja veliko spremanje i čišćenje kuće. Stariji muškarci, oni koji već imaju unuke ovog dana ne jedu ništa u toku dana sve dok ne padne mrak.

Devojke ne nose nikakav nakit, nigde se ne igra i ne peva. Uveče je porodica na okupu, a deca su se nekad zabavljala kokanjem kokica.

Dobro je na ovaj dan započeti velike poslove jer će svi biti napredni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE