Obrenovac, 22.11.2019

OBRATITE PAŽNJU NA DEKLARACIJE


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2019.
Evo koji prehrambeni objekti imaju najviše propusta...

Foto:Thinkstock
Veterinarski inspektori su od januara do 30. novembra 2018. sproveli 7.359 redovnih i vanrednih kontrola i utvrdili 1.302 neusaglašenosti.

Kontrole su sprovedene u specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), kao i samoposlugama, prodavnicama delikatesa, ugostiteljskim objektima, objektima brze hrane, pijacama i drugim objektima.

Tom prilikom naređena je 1.231 korektivna mera, izdato je 1.039 rešenja i podnete 232 prijave nadležnim prekršajnim i privrednim sudovima, piše Dnevnik.

Razlog povlačenja hrane je najčešće bio zbog nedostatka sledljivosti u proizvodnji i prometu, nepostojanje propisane deklaracije na proizvodima, istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu, navela je Veterinarska inspekcija pri Ministastvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Visina kazni je predviđena Zakonom o bezbednosti hrane i za pravna lica iznosi od 300.000 do 3.000.000 dinara, za preduzetnike od 250.000 do 500.000, a za fizička lica od 30.000 do 50.000.

Veterinarska inspekcija apelovala je da se u vreme svinjokolja bez izuzetaka uzorci mesa zaklanih svinja obavezno pregledaju na prisustvo trihinele da bi se izbegle neželjene posledice po zdravlje građana.

Ujedno, inspektori su potrošačima skrenuli pažnju na to da hranu životinjskog porekla kupuju na mestima koja su pod nadzorom Veterinarske inspekcije, da obrate pažnju na označavanje i deklarisanje hrane u prometu, ne kupuju hranu životinjskog porekla na neregistrovanim mestima, odnosno da se ponašaju s pažnjom dobrog kupca, i da svaku uočenu nepravilnost bez odlaganja prijave nadležnom veterinarskom inspektoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE