Obrenovac, 20.05.2019

VUČIĆ U OBRENOVCU: ISTORIJSKI REZULTAT ZA SRBIJU I NJENE GRAĐANE (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare kod Obrenovca od 1,6 km, koji će biti najduži most na deonici Koridora 11 Surčin – Obrenovac

Foto:lokalnenovine.rs
Kineska kompanija CCCC je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca, a rok za završetak posla je 32 meseca, to jest do 4. januara 2020. godine.

“Ovde se prave dva mosta, jedan sa dve, a jedan sa tri trake.Treba da premoste i Savu i Kolubaru.” – rekao je Vučić i dodao da je ukupna dužina 1.581 metar. Kako je istakao važno je da se radi i asfaltira.

 “U junu kreću radovi na deonici od hravsteke granice ka Sremskoj Mitrovici i trajeće godinu dana i to će da bude kao pista. Kada iz EU ulazite u Srbiji vidite da niste ušli na lošije nego na bolje mesto, dok ne postanemo članica.”– istakao je Vučić. 

Kako je dodao do kraja godine biće završena deonica Ub – Lajkovac. 

On je istakao da će se do kraja godine krenuti u dobgovaranje morasvkog auto-puta u dužini od 106 kilometara. 

“Mogo toga je pred nama i ovo nisu prazne priče. Pre  kraja godine ćete ići u Grčku i Bugarsku u potpunosti auto-putem.” - istakao je predsednik Srbije.

Glavni betonski most preko Save i Kolubare je projektovan u dužini od 1.581 metar, širine 29 metara, s tim da je most preko Save dug 367 metara, dok je glavni raspon mosta između rečnih stubova 175 metara. Do sada je izvedeno oko 37 odsto radova. Od ukupno 334 projektovanih šipova do sada su na desnoj obali Save izvedena sva 174 šipa, a na levoj obali svih 90 šipova. Takođe, u koritu reke Save je izvedeno svih 70 šipova.

Vučić je rekao da obilaznica ide do Bubanj Potoka, ali da je preko Vinče teži nastavak radova.

“Zahvalan sam vladi Srbije, na onome što radi Ana Brnabić, na onome što radi ministarstvo Zorane Mihajlović, Babićevo, na onom što radi Drobnjak. To su velike stvari koje se događaju. Imaćemo u regionu najviše kilometara auto-puta. Imaćemo pre kraja god više kilometara auto-puta nego Hrvatska. Imamo mnogo više kilometara auto-puta nego Rumunija.”- istakao je Vučić.

Na gradilištu je prisutno 262 radnika, a na deonici Surčin - Obrenovac od 17,6 km biće napravljeno ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka, kao i dve petlje "Surčin" i "Obrenovac". Vrednost radova na toj deonici je 233,6 miliona dolara, a finansiraju se iz zajma Eksim banke Kine. Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake. Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Autoput Surčin-Obrenovac će omogućiti spajanje koridora 11 i 10, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin. Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra i već završenim deonicama Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara i Ljig-Preljina dužine 40,3 kilometra, biće povezan pun profil autoputa dužine 120 kilometara od Beograda do Preljine.

Kako dodaje, očekuje da se mesec maj završi u suficitu.

“Očekujemo 150 miliona evra u budžetu da bude plus. To će biti treća godina za redom da imamo suficit u budžetu. To je sve doprinelo da možemo da rešavamo druge stvari. Srbija u strrukturi svoga izvoza ima 9,2 odsto izvoza Srbije su softveri i ono što ptipada IT sektoru.” - naglasio je Vučić.

Govoreći o povećanju penzija, Vučić je rekao da se na tome radilo danima i nedeljama. 

 “Pre četiri godine smo doneli zakon o privremnom smanjenu penzija jer je Srbija bila pred bankrotom. To nije bila ničija bahatost i arogancija, već najteža politička odluka da bi bilo za penzije i da bi država opstala.” – istakao je Vučić. 

Kako je dodao penzioneri su izvukli Srbiju iz krize koja sada u svemu napreduje.

 “Ti hrabri ljudi su dali svoj najveći doprinos za bolji život naše dece i opstanak Srbije. Imali smo ne lake razgovore sa MMF. Doneli smo zajedničku odluku da se ukuine zakon o privremenom smanjivanju penzija.” – rekao je Vučić.  

“Procenat uvećanja u odnosu na 2018. godinu je između pet i 25 odsto u zavisnosti kategorije, a u odnosu na 2014. godinu svaki penzioner će imati više između 8,4 i 13,3 odsto i više nikada nećemo biti pred bankrotstvom jer ovo što budemo isplaćivali isplačivaćemo da sačuvamo suficit ili najminimalniji deficit.” – istakao je Vučić. 

“Kako je rekao to su rezultati za istoriju i za budućnost Srbije. Hvala građanima Srbije što su verovali i znali da nemaju posla sa prevarantima sa kakvim su imali ranije.” – dodao je predsednik Srbije 

Most su obišli i premijerka Ana Brnabić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang, a prisustvovali su i ministar za rad Zoran Djorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i predsednik opštine Miroslav Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE