Obrenovac, 09.07.2020

PROGLA─ÉENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI SRBIJE


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç je sino─ç, 15. marta 2020. godine, u na┼íoj zemlji proglasio vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa

Foto:Telegraf.rs/Printscreen


- Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, za na┼íe roditelje, za na┼íe starije, ali i za budu─çnost na┼íe Srbije. Na┼íi roditelji, oni su izgradili na┼íe gradove, sela, puteve i pruge, napravili sve ┼íto u na┼íoj zemlji imamo. Danas su oni napadnuti pre svega i moramo da uradimo sve ┼íto mo┼żemo da tim divnim ljudima pomognemo. Do sada smo uradili mnogo stvari i ┼żelim da se posebno zahvalim lekarskom timu, divnim ljudima koji su ugled i najte┼żi posao stavili dr┼żavi na raspolaganje, da pomognu zemlji i narodu. Posle iskustava, ali i svega ┼íto smo zajedni─Źki pro┼íli, nedovoljne discipline u razumevanju poruka koje smo slali, na osnovu pisma koju su Vladi i meni, a na osnovu Ustava koju je uputio ministar odbrane i u skladu sa odredbama ─Źlana 200. Progla┼íavam vanredno stanje na teritoriji ─Źitave zemlje. Ovu odluku nismo doneli lako - poru─Źio je predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç. 

Ju─Źe, prema poslednjim podacima, do 18 ─Źasova u na┼íoj zemlji je potvr─Ĺeno 48 slu─Źajeva pozitivnih na koronavirus

Nagla┼íeno je da su u nacionalnoj laboratoriji Instituta Torlak do tog perioda testirane ukupno 283 osobe. 

Podsetimo, predsednik je u subotu uve─Źe primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije koronavirusa zahtevaju dono┼íenje hitnih mera iz nadle┼żnosti predsednika Srbije. 

Ustav u ─Źlanu 105, propisuje da Skup┼ítina donosi odluke me─Ĺu kojima je i progla┼íavanje i ukidanje vanrednog stanja, ve─çinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna ve─çina narodnih poslanika. 

Kad Skup┼ítina nije u mogu─çnosti da se sastane, odluku o progla┼íenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skup┼ítine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skup┼ítina. 

Progla┼íavaju─çi vanredno stanje Narodna skup┼ítina mo┼że propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajem─Źenih ljudskih i manjinskih prava. 

Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propi┼íu Narodna skup┼ítina ili Vlada va┼że najdu┼że 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Vanrednu situaciju za celu teritoriju dr┼żave progla┼íava Vlada, a na u┼żim teritorijama nadle┼żni su Pokrajinska vlada, gradona─Źelnici ili predsednici op┼ítina.

- Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane po┼íalje vrhovnom komandatu, predsedniku dr┼żave, pismo da je ugro┼żena bezbednost dr┼żave. Zatim ga ┼íaljemo u skup┼ítinu, ali, po┼íto je zabranjeno okupljanje vi┼íe od 100 ljudi, mogu─çe je da predsednik Srbije, predsednik skup┼ítine i vlade, zajedni─Źkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje - rekao je Vu─Źi─ç na konferenciji za medije u subotu.

- Ako se uvede vanredno stanje nema vi┼íe kafi─ça, barova, bisokopa, pozori┼íta, ve─ç vojska na ulice, zna se ┼íta na granici i tako dalje - objasnio je vode─çi ─Źovek Srbije.

On je rekao i da vanredno stanje zna─Źi potpunu izolaciju i osvrnuo se na pitanje zatvaranje ┼íkolskih i pred┼íkolsih ustanova i fakulteta, navode─çi da ─çe, kad god odluka bude doneta, ona biti doneta konsenzusom.

Zakon o vojsci, ─Źlan 2, predvi─Ĺa da predsednik Republike ili ministar odbrane po ovla┼í─çenju predsednika Republike, mo┼że odlu─Źiti da Vojska Srbije nadle┼żnom dr┼żavnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtev, pru┼żi pomo─ç radi za┼ítite ┼żivota i bezbednosti ljudi i imovine, za┼ítite ┼żivotne sredine ili iz drugih razloga.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE