Obrenovac, 21.09.2019

Vanredna sednica štaba za vanredne situacije zbog problema u vodosnabdevanju


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2017
Cisterne sa vodom za piće od ujutru na raspolaganju građanima
Povodom aktuelnih problema u vodosnabdevanju održana je vanredna sednica Štaba za vanredne situacije. 

Predsednik Gradske opštine Obrenovac naglasio je da 9 sati neprekidno zamućenost vode na ulasku u fabriku nije iznad nedozvoljenih granica i da bi ispiranjem cevi trebalo da dođe do stabilizacije situacije.

"Mi očekujemo da ukoliko ovi trendovi ostanu ovakvi i ukoliko ne bude  neke havarije tokom ispiranja da u šest ujutru kompletan grad ima vodu." - rekao je predsednik GO Obrenovac, Miroslav Čučković.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje su naglasili da ova voda nije tehnička voda nego higijensko sanitarna voda i ne preporučuje se da se koristi za piće u narednih 48 sati. Zbog toga će od sutra od 8 časova JKP "Vodovod i kanalizacija" vršiti alternativno snabdevanje stanovništva vodom za piće, pomoću deset kamionskih cisterni koje će biti aktivne 24 časa.

Tri cisterne pokrivaće  naselja: centar grada, Dudovi, Rvati, Rojkovac, Sava naselje, Gaj 1, Gaj 2, Topolice, Stočni pijac i Belo polje. Jedna cisterna stajaće na raspolaganju Domu zdravlja Obrenovac, jedna cisterna od 5 ujutru biće postavljena u vrtiću "Veseljko" , a potom u Gerontološkom centru. Tri cisterne vršiće napajanje mesnih zajednica uz komunikaciju Obrenovac-Šabac, tri cisterne vršiće napajanje mesnih zajednica uz komunikaciju Beograd-Valjevo.

Snabdevanje stanovništva vodom u seoskim mesnim zajednicama vršiće se uz pomoć poverenika civilne zaštite sa teritorije tih mesnih zajednica. Snabdevanje će se vršiti dovoženjem cisterni u zaseoke svake mesne zajednice.

Do prekida vodosnabdevanja došlo je usled havarije na centralnoj vodovodnoj cevi i trenutno se radi na  ispiranju dela cevovoda.

"U ovom trenutku je završeno punjenje rezervoara pitke vode. Nivo rezervoara je sada 3,5 metra što je njegov maksimalni nivo. Završava se i pranje filtera tako da ćemo moći nešto ranije nego što smo predvideli početi da ispiramo cevovod, počećemo ispiranjem dela cevovoda oko reni bunara. Nastavljamo ispiranje na još dve tačke cevovoda kod bunara broj sedam i neposredno uz fabriku vode Zabrežje. Što se tiče priprema za ispiranje, sve je u potpunosti spremno, ekipe su na terenu i čekaju da se uključi reni bunar kao dodatni kapacitet na ovih 240 l/s kojih sada dolazi do fabrike i da ispiranje počne. Što se tiče zamućenosti vode to je u opadajućem trendu od danas i dolazi do manjih varijacija, ali ne prevelikih, ne nešto što ne bi moglo da se preradi u našoj fabrici. Gradski zavod za javno zdravlje će sutra po uspostavljanju normalnog vodosnabdevanja u više navrata vršiti uzorkovanje vode iz fabrike u Zabrežju." - rekao je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Branko Matić.

Sednica štaba za vanredne situacije je zakazana za petak 13. oktobar u 14 časova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE