Obrenovac, 19.06.2019

VOZAČI, SPREMITE SE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2018.
Uskoro stiže novi namet na gorivo

Foto:Dragana Udovičić
Taman kad su cene goriva u Srbiji krenule silaznom putanjom, država na ovaj energent uvodi novi namet u vidu naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

Prema Predlogu zakona o naknadama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, naknada za energetsku efikasnost plaćaće se 15 para po litru benzina i dizela, odnosno po kilogramu tečnog gasa.

- Nikad ne znate u kojoj meri će nove naknade biti prenete na krajnjeg kupca, ali će troškovi uvoznika i proizvođača naftnih derivata biti uvećani za iznos od 15 para po litru. Sve takse na gorivo koje je propisala država na kraju svakako plaćaju krajnji kupci. Srbija ima najveće dažbine na dizel-gorivo u odnosu na sve zemlje s kojima se graniči, dok je cena benzina na nivou regionalnog proseka. Što se tiče naknada za tečni naftni gas, tu smo evropski lideri jer imamo najveće takse u Evropi - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika kompanije AD "Nafta", ističe da ne bi bilo dobro bilo šta dodatno kačiti na cenu goriva:

- Ne vidim nikakvu logiku da se bilo šta dodaje na već postojeća opterećenja na gorivo, koja iznose više od 50 odsto cene goriva. To je najlakši način da se budžet obezbedi i zbog toga je cena dizela veća nego u okruženju.

ČINJENICE

Šta ćemo plaćati državi po litru benzina:
- akcizu
- PDV
- naknadu za obavezne rezerve
- takse za markiranje i monitoring goriva
- taksu za unapređenje energetske efikasnosti

Brojke

54% cene litra dizela čine državni nameti
53% cene litra benzina su državna potraživanja

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE