Obrenovac, 18.02.2020

DA LI STE IKADA KUPOVALI U WEB-PRODAVNICAMA?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2019.
Evo koliko ih ima u Srbiji...

Foto:Thinkstock
U Srbiji ima više od 1.500 internet-prodavnica, a sertifikovanih ili u procesu sertifikacije oznakom poverenja u veb-trgovini ima 70.

Proces sertifikacije i dodele "E-trustmark" oznake poverenja u Srbiji započet je 2012. godine projektom "„Razvoj elektronskog poslovanja", a preko ove oznake poverenja potrošači mogu da prepoznaju kvalitetne internet-prodavnice.

"Trgovci uvođenjem oznake dobijaju dodatni način da provere da li je njihovo online poslovanje uskladjeno sa važećim zakonima. Novčane kazne za pojedine prekršaje zakona kreću se od 300.000 do dva miliona dinara, pa je to značajan motiv za sertifikovanje veb-prodavnice", kaže Nebojša Đurić sa portala "E-trustmark".

On ocenjuje da su domaći kupci zakonodavstvom dovoljno zaštićeni u e-trgovini, ali su kod trgovaca "u velikoj meri prisutni propusti i neusklađenost čak i sa osnovnim zakonskim obavezama", što je "rezultat pre svega loše informisanosti i neadekvatne edukovanosti e-trgovaca".

Greške se javljaju u delu informisanja potrošača o njihovim pravima pre kupovine u internet-prodavnici, navodi Đurić.

Dodaje da "na primer, ne postoje informacije o pravu potrošača na odustanak od ugovora u roku od 14 dana i da je trgovac odgovoran za saobraznost robe dve godine, kao i da se neadekvatno upotrebljava termin garancija".

Proces sertifikacije za dobijanje oznake poverenja "E-trustmark" traje 10-15 dana, a proverava se od identiteta veb-trgovca do procene usklađenosti njegove veb-prodavnice sa trenutno važećim zakonima i usklađenost sa pravilima dobre prakse.

Jednom dobijena ova oznaka poverenja važi godinu dana, kaže Đurić i dodaje da je do sada tokom sertifikacije odbijeno desetak sajtova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE