Obrenovac, 12.08.2020

ZAMKA KOD KUPOVINE POLOVNJAKA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2017.
Svako ko kupuje polovni automobil trebalo bi da ispita i ono ┼íto ne provera saobra─çajna policija - da ode na sajt Agencije za privredne registre i vidi da li je taj ─Źetvoroto─Źka┼í zalo┼żen kao garant isplate nekakvog duga

Foto:Jelena Ivanovi─ç / RAS Srbija


´╗┐

Ve─çina kupaca polovnjaka ne zna da mo┼że ostati bez automobila iako od prethodnog vlasnika ima sve ─Źiste papire - prenos vlasništva, urednu registraciju, broj motora i šasije... Ako je bivši vlasnik zalo┼żio taj automobil kao dokaz da ─çe vratiti neki dug, a pri tom je neredovni platiša, bez ─Źetvoroto─Źkaša ─çe ostati novi vlasnik. Banka ─çe u takvoj situaciji krenuti u naplatu i tra┼żiti automobil kako bi namirila dug, a saobra─çajna policija ─çe po tom nalogu zapleniti vozilo prvom prilikom kad ga zaustavi.

Zbog ove opasnosti neophodno je da svako ko kupuje polovni automobil napravi nekoliko jednostavnih koraka na sajtu APR: na naslovnoj strani klikne na pravougaonik na kome piše "zalo┼żno pravo", potom ode na "pretragu podataka", pa na "pretra┼żivanje prema predmetu zalo┼żnog prava". Kada na padaju─çem meniju izabere kao vrstu predmeta "pokretnu stvar koja ima registracioni broj", treba da ukuca ili registarsku oznaku ili broj šasije, odnosno motora kako bi proverio da li je automobil predmet zaloge.
 

U Udru┼żenju za zaštitu potroša─Źa isti─Źu da kupci o eventualnom teretu mogu tra┼żiti informaciju od prodavca.

- Mogu da tra┼że napismeno da li je automobil predmet zaloge. U suprotnom, ako se ispostavi da zaista jeste i zbog toga ostane bez vozila, kupac mo┼że da se pozove na Zakon o zaštiti potroša─Źa i ka┼że da nije bio informisan da je automobil bio predmet zaloge - objašnjava Petar Bogosavljevi─ç iz tog udru┼żenja.

U advokatskoj kancelariji "Stojakovi─ç" naglašavaju da kupac, ako ostane bez automobila koji je predmet zaloge, mo┼że podneti privatnu tu┼żbu protiv bivšeg vlasnika za nadoknadu štete.

- To su uglavnom ─Źisti slu─Źajevi jer se zna ─Źiji je automobil, kad je kupljen, ko je podigao, primera radi, kredit i stavio zalog na vozilo i kada. Problem mo┼że predstavljati jedino ─Źinjenica da sudski proces mo┼że da potraje, a potom i naplata štete - ka┼żu u toj kancelariji.

Staviti zabelešku u saobra─çajnu

Sve opasnosti po kupca polovnih automobila predupredile bi se kada bi u saobra─çajnoj dozvoli stajala zabeleška o tome da li je vozilo predmet zaloge ili nije.

- Kao što prilikom prve registracije svaki automobil, pa i nov, ima zabranu otu─Ĺenja u periodu od 60 dana dok Interpol ne utvrdi da li je legalan, tako bi i ovaj problem trebalo rešiti jednostavnim upisivanjem u saobra─çajnu dozvolu da li je vozilo zalo┼żeno - isti─Źu u advokatskoj kancelariji "Stojakovi─ç".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE