Obrenovac, 22.02.2020

MITING U SKOPLJU ZBOG ZAGA─ÉENJA VAZDUHA


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2016
Gra─Ĺani vikali da ┼żele da di┼íu

Foto:AP


´╗┐

Zbog enormnog zaga─Ĺenja vazduha u Skoplju, sino─ç su protestovale stotine ─Źlanova ekoloških organizacija.

Predstavnici ekoloških organizacija su ukazali da je Makedonija na ─Źelu Evrope po zaga─Ĺenju otrovnim i kancerogenim ─Źesticama "PM-10", i da, po Svetskoj banci, u proseku ─Źetiri stanovnika Makedonije dnevno umru od bolesti izazvanih zaga─Ĺenim vazduhom.

"Partikularna materija" (PM) su mikroskopski sitne ─Źvrste ili te─Źne ─Źestice u atmosferi, koje ne padaju na tlo. Izvori tih materija mogu biti ljudski ili prirodni. Te materije uti─Źu na klimu i padavine, a štetne su za ljudsko zdravlje. Zbog male veli─Źine, ─Źestice manje od 10 mikrometara (PM-10) mogu da stignu u najdublje delove plu─ça.

Protest je završen ispred kancelarije gradona─Źelnika Skoplja Koce Trajanovskog puštanjem u vazduh crnih balona. Gradona─Źelniku su ostavljeni transparenti "U… PM-10", "┼Żelim da mi Deda Mraz donese vazduh", "┼Żelim da dišem kada porastem".

Gradovi s najzaga─Ĺenijim vazduhom u Makedoniji su Skoplje, Tetovo i Bitolj, a ujesen i zimi u vazduhu ima i po nekoliko puta više ─Źestica "PM-10" nego što je dopušteno.

Protest su organizovale ekološke gra─Ĺanske incijative "Skoplje smog alarm", " 'Ajde Makedonija", "┼Żelim da Aerodorm diše", "No pasaran" i "Odbranimo Debar malo".

Beta

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE