Obrenovac, 15.02.2019

ZABRINJAVAJU─ćE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Do 2050. broj stanovnika u Srbiji manji za 16,62 odsto

Foto:Fonet


´╗┐

Srbija se nalazi me─Ĺu 10 zemalja u svetu koje bele┼że najve─çi pad stanovništva, pokazuju podaci više relevantnih me─Ĺunarodnih i ameri─Źkih institucija do kojih je došao Istra┼żiva─Źko-izdava─Źki centar Demostat.

Kako je naveo Demostat, svih deset zemalja sa najve─çom stopom smanjenja stanovništva geografski pripada isto─Źnoj Evropi. Procenjuje se da ─çe populacija tih zemalja do 2050. godine biti smanjena za više od 15 odsto, dok ─çe se u tom periodu broj stanovnika u Srbiji smanjiti za 16,62 odsto.

Ministarka bez portfelja zadu┼żena za demografiju i populacionu politiku Slavica ─Éuki─ç Dejanovi─ç rekla je za Demostat da je ─Źinjenica da se Srbija, sada ve─ç decenijama unazad, suo─Źava sa lošim demografskim parametrima.

"Vlada Srbije je još 2008. godine usvojila dokument, Strategiju za podsticanje ra─Ĺanja, ali se ni po njoj nije postupalo sve do 2016. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade formiran kabinet koji se posebno bavi demografijom i populacionom politikom", rekla je Slavica ─Éuki─ç Dejanovi─ç.

Ona je rekla da je trenutno u proceduri usvajanje revidirane Strategije za podsticanje ra─Ĺanja, koja obuhvata širok spektar mera, od podizanja nivoa znanja o zdravlju i reproduktivnom zdravlju, preko podrške porodici kroz uvodjenje novih servisa, ja─Źanje pozicije ┼żene i uloge oca u nezi, odgajanju i vaspitanju deteta, preko uskladjivanja rada i roditeljstva, aktivnog starenja i upravljanja migracijama.

"Samo sinhronizovana primena ─Źitavog seta mera i multisektorska saradnja, mo┼że dovesti do poboljšanja u ovoj kompleksnoj oblasti. A da li ─çemo uspeti, garancije ne postoje. Merna jedinica za pomake u demografiji je decenija i to ako sve što sada preduzimamo bude uspešno", rekla je ministarka.

Sociološkinja Milica Veskovi─ç Andjelkovi─ç rekla je za Demostat da su tri osnovna razloga za smanjenje populacije u Srbiji: ─Źinjenica da se radja manje beba, masovna emigracija i visoka stopa smrtnosti.

Ona je rekla da dr┼żava mora forsirano da preduzme niz mera koje pored ekonomskih davanja i olakšica u cilju podsticanja radjanja, podrazumevaju i poboljšanje zdravstvenih usluga, proširivanje mre┼że vrti─ça...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE