Obrenovac, 15.02.2019

Grčiću uručena zahvalnica centra „Kosmetske žrtve“


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2018.
Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uručilo je Miloradu Grčiću, v. d. direktora EPS-a zahvalnicu za doprinos EPS-a radu udruženja.

EPS
Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uručilo je Miloradu Grčiću, v. d. direktora EPS-a zahvalnicu za doprinos EPS-a radu udruženja.

Oni su uručili zahvalnicu Elektroprivredi Srbije i zbog doprinosa otvaranju Dokumentaciono-informativnog centra „Kosmetske žrtve“.

"Na mestu gde potresne fotografije, dokumenti i snimci govore o počinjenim zločinima i žrtvama i pred porodicama čijih članova više nema, teško je govoriti. Ljudi iz Udruženja bore se za istinu više od 20 godina i traže pravdu za žrtve. Važno je da buduće generacije znaju šta se desilo, da pamte i ne zaborave deo srpske istorije i srpskog narod", rekao je Grčić na otvaranju centra u spomen-sobi "Kosmetske žrtve", u „Beograđanki". 

Cilј centra „Kosmetske žrtve“ je da prikupi dokumenta o progonima, stradanjima, uništenoj imovini osoba srpske, romske i ostalih nealbanskih nacionalnosti, kao i o uništenim verskim i kulturno-istorijskim objektima na Kosovu i Metohiji. Plan je i da se naprave spiskovi svih ubijenih civila u Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine. 

"Vlada Srbije će u okviru svih ingerencija i zakona činiti sve da se dođe do istine, pošto je to pravo i obaveza svakog čoveka moderne civilizacije", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelјa zadužen za demografiju i populacionu politiku Srbije. 

Ona je nakon obilaska spomen sobe "Kosmetske žrtve" rekla da su mogli još jednom da se podsete koliko bol nema granice, kao i da je još intenzivniji kada nema pravde. 

"Naše porodice su najveći tragičari, ostali smo bez naših članova porodice, kuće su nam oplјačkane i zapalјene i grobovi pradedova poorani i to ćemo pominjati dok god dišemo. Mi tražimo pravdu. Da se zločini ne zaborave postavili smo „zid plača“ ispred Skupštine Srbije sa fotografijama kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, otvorili spomen sobu koja podseća na žrtve i pokrenuli dokumentacioni centar", rekao je Simo Spasić, direktor novootvorenog centra i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE