Obrenovac, 23.09.2019

ZADIRANJE U PRIVATNOST


Izvor: Sputnjik,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2017.
Za┼íto ─çe DNK svih Srba ─Źuvati policija?

Foto:Shutterstock


´╗┐

DNK registar ti─Źe se veoma intimnih podataka jer predstavlja neku vrstu buduc╠üeg dnevnika.

Da c╠üe baze DNK podataka postati izuzetno tra┼żena roba definitivno je bilo jasno kada je Komitet Predstavni─Źkog doma Kongresa SAD krajem marta odobrio predlog zakona prema kojem bi preduzec╠üa imala pravo da od zaposlenih zahtevaju da podnesu rezultate DNK analize.

Oni koji se tome ne bi podvrgli to bi platili i bukvalno — znatno vec╠üim troškovima zdravstvenog osiguranja. Onima pak kod kojih bi genetska analiza utvrdila povec╠üani rizik od oboljenja, postali bi teret za kompaniju, pa im ugovori o radu ne bi bili produ┼żavani. Na to su u┼żasnuto reagovali ameri─Źki i evropski geneti─Źari.

Ovih dana u Skupštinu Srbije stigao je predlog zakona o nacionalnom DNK registru, za koji domac╠üi geneti─Źari nisu imali šta pohvalno da ka┼żu. Svoje primedbe iskazali su još pre godinu dana u javnoj raspravi o nacrtu zakona, ali to, o─Źigledno, niko nije hteo da ─Źuje.

Od kako je 1980. godine prvi put uspešno korišc╠üen u istragama o kriminalnim delima, DNK je postao va┼żan alat za identifikaciju kriminalaca. Savet Evrope juna 1997. godine usvojio je Rezoluciju o razmeni rezultata DNK analiza i pozvao zemlje-─Źlanice EU da uspostave zajedni─Źku nacionalnu DNK bazu podataka. Prema podacima Interpola, vec╠ü 2003. godine u Evropi je 26 zemalja imalo operativne DNK baze podataka.

Na pitanje da li naš predlog zakona odudara od takvih pozitivnih primera, poverenik za informacije od javnog zna─Źaja Rodoljub Šabic╠ü odgovara potvrdno.

„Naravno da postoji razlika u odnosu na ostale dr┼żave, zato ja i upozoravam“, ka┼że za Sputnjik Šabic╠ü, koji je na nedostatke ukazao još novembra prošle godine tokom javne rasprave o nacrtu zakona, a onda je ovih dana, kada je zakon ušao u skupštinsku proceduru, predsednicima nekoliko skupštinskih odbora uputio pisma.

„Analiza DNK, odnosno biološkog materijala predstavlja najinvazivnije zadiranje u privatnost i njom se mo┼że otkriti ogroman broj podataka o li─Źnosti, uklju─Źujuc╠üi i one iz kategorije najosetljivijih“, podsetio je Šabic╠ü i objasnio da bi zakon trebalo jasno i precizno da definiše krug lica za koje je takva obrada podataka opravdana, kao i rokove ─Źuvanja prikupljenih podataka.

Predlo┼żeni propis ne precizira ni uslove pod kojima se podaci upisuju u registar, koriste i brišu iz njega. Uz to ne pravi se ni razlika izme─Ĺu obrade podataka o licima koja su osumnji─Źena za izvršenje nekog krivi─Źnog dela ili protiv kojih se vodi krivi─Źni postupak, sa jedne strane, i lica koja su oštec╠üena, odnosno ┼żrtve, sa druge strane.

Nema ni utvr─Ĺenih rokova ─Źuvanja podataka u nacionalnom DNK registru, a ni tu se ne pravi nikakva razlika izme─Ĺu lica koja su osumnji─Źena, okrivljena, pravosna┼żno osu─Ĺena ili pravosna┼żno oslobo─Ĺena, opširnije pro─Źitajte ovde.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE