Obrenovac, 25.01.2021

NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ NALAZI SE U NAŠIM KUĆAMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2019.
Ova dva grada u januaru su bila najzagađenija u Srbiji

Foto:Tanjug/FENA/Almir Razic
Valjevci i Nišlije su tokom januara udisali najzagađeniji vazduh prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, a u Valjevu su dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica MP10, koje su opasne po zdravlje, bile prekoračene 30 dana, u Nišu 19, Smederevu 18 dana.

Maksimalne dozvoljene koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu su do 50 mikrograma po metru kubnom.

Načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže da je splet negativnih okolnosti - meteo uslovi: odsustvo vetra i padavina, visok vazdusni pritisak, kao i činjenica da se Valjevo nalazi u kotlini, uticali na enormno veliki broj dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10.

Naglašava da su individualna ložišta najveći zagađivač i izvor lošeg kvaliteta vazduha u zimskim mesecima, ali da je Agencija u konsultativnim sastancima sa Radnom grupom resornog ministarstva za smanjenje aerozagađenja i lokalnom samoupravom podrzala i sugerisala odluke da se u ovoj godini sprovedu određene mere i da je novac za to uglavnom obezbeđen.

- U te mere spada pretvaranje velikih toplana koje su na čvrsto ili na tečno gorivo da rade na gas što će dovesti do smanjenja aerozagađenja, kao i povećanje kvadrata koji će biti pod daljinskim grejanjem i smanjenje broja individualnih ložišta, kao i aktiviranje većeg broja podstanica na daljinsko grejanje - rekao je Jovanović.

Dodaje da će prvo velike drzavne institucije u Valjevu biti priključene na daljinsko grejanje kao primer dobre prakse i da je to planirano već za ovu godinu.

Na pitanje da li država ulaže dovoljno novca i prepoznaje značaj zaštite životne sredine, Jovanović kaže da je kvalitet vazduha dospeo u žižu interesovanje tek prošle godine i da je potrebno veće izdvajanje za životnu sredinu i bolji kvalitet vazduha.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE