Obrenovac, 14.07.2020

ZAGA─ÉENJE REALAN PROBLEM


Izvor: kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2020.
─îist vazduh je skup, ali je jo┼í skuplje ne ─Źiniti ni┼íta

Foto:Shutterstock


Zaga─Ĺenje vazduha je realan problem, mo┼żete ga osetiti i omirisati, ali nije samo problem Srbije, ukazano je u debati "Borba protiv zaga─Ĺenog vazduha u Srbiji - Da li proces pristupanja EU mo┼że biti od pomo─çi?" na kojoj je predo─Źeno da su najve─çi zaga─Ĺiva─Źi individualna lo┼żi┼íta, kao i postrojenja Elektroprivrede Srbije (EPS). 

┼áef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Ingve Engstrom rekao je da je zaga─Ĺenje vazduha uti─Źe na ljude u celom svetu i mora se ne┼íto u─Źiniti jer je to lo┼íe za zdravlje ljudi i ekonomiju.

Evropska unija je predvodnica u re┼íavanju tog pitanja, a akcije protiv zaga─Ĺenja vazduha se sprovode jo┼í od 70-tih godina, rekao je Engstrom novinarima u EU Info centru.

Prema njegovim re─Źima, sledeci korak EU je Zeleni dogovor za borbu protiv klimatskih promena i predlog da Evropa bude prvi kontinent koji ─çe biti ugljen-dioksid neutralan do 2050. godine.

Da li je to dovoljno? Ne znamo, ali mora se ne┼íto u─Źiniti, rekao je Engstrom i naveo da je to skupa reforma, ali je jo┼í skuplje ne ─Źiniti ni┼íta.

Kada je re─Ź o Srbiji, Engstrom je rekao da se radi o politi─Źkoj odluci da li ─çe se primenjivati evropsko zakonodavstvo i standardi koji ─çe, ako se primene, dovesti do unapre─Ĺenja ┼żivotne sredine.

Finansijski mi ve─ç poma┼żemo Srbiji dosta i u proteklih 15 godina vi┼íe od 400 milione evra je dato donacija za unapre─Ĺenje ┼żivotne sredine, rekao je Engstrom koji dodaje da situacija mo┼że biti bolja, ali va┼żno je da je na pravom putu.

Direktor Agencije za za┼ítitu ┼żivotne sredine Filip Radovi─ç rekao je da su u Srbiji najdominantniji izvori zaga─Ĺenja individualna lo┼żi┼íta, iako se ne mogu zanemariti ni industrijska postrojenja.

Prema njegovim re─Źima, u Srbiji postoje 25 takvih postrojenja, koja su u kategoriji evropske direktive o prekograni─Źnom zaga─Ĺenju i koje pla─çaju naknadu na godi┼ínjem nivou.

Cilj tih naknada je da ih destimuli┼íu da nastave sa proizvodnjom emisija i ulo┼że u modernizaciju postrojenja, rekao je Radovi─ç i naglasio da je EPS pojedina─Źno najve─çi emiter zaga─Ĺuju─çih materija.

Radovi─ç je rekao da se sada sprovodi projekat od 200 miliona evra, a u toku su projekti nekoliko stotina miliona evra do 2025. godine.

Saradnik Centra za evropske politike Zoran Sreti─ç ocenio je da bi proces pristupanja Srbije mogao da uti─Źe na unapre─Ĺenje zakonodavnog sistema ─Źijom primenom bi se pobolj┼íao kvalitet ┼żivotne sredine.

Od EU mo┼żemo da o─Źekujemo odre─Ĺeni nivo pritiska, ali on zavisi od politi─Źke agende. Ako postoji motiv EU da Srbija brzo pristupi Uniji bi─çe i pritiska, ali ako politi─Źki motiv nije dovoljno razra─Ĺen, ne bih previ┼íe o─Źekivao od EU, rekao je Sreti─ç.

Ekolo┼íki centar Stani┼íte, ─Źiji istra┼żiva─Ź Dejan Maksimovi─ç je u─Źestvovao u debati, uradio je istra┼żivanje koje pokazuje da je u peridu od 2010. do 2018. godine na svim nivoima vlasti u Srbiji nenamenski potro┼íeno 487 miliona evra napla─çenih od privrede i gra─Ĺana na ime ekolo┼íkih taksi.

Stani┼íte navodi da je novac nenamenski potro┼íen na subvencije komunalnim preduze─çima, asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mostova, izgradnju saobra─çajnica, ─Źi┼í─çenje kanala, saniranje ┼íteta od poplava, suzbijanje komaraca i krpelja, pla─çanje duga za gas.

Ekolo┼íki centar je podsetio i da su 2011. godine procene bile da bi Srbija, da bi primenila evropsko zakonodavstvo, morala da ulo┼żi 10,6 milijardi evra, dok novije procene iz 2015. godine govore o 15 milijardi evra.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE