Obrenovac, 20.01.2019

NAJVAŽNIJI ZAKON O INTERNETU STUPA NA SNAGU 25. MAJA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2018.
Kako će to uticati na sve u Srbiji koji ga koriste?

Foto:Pixabay/Profimedia
Od 25. maja nijedna firma koja prati ponašanje korisnika na internetu i prikuplja lične podatke neće to moći da radi bez naše jasne saglasnosti, a ukoliko poželimo moći ćemo da tražimo da se naše ime potpuno izbriše iz internet pretraživača.

Ovo su samo neke od posledica uvođenja Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), seta pravila koja krajem maja stupaju na snagu na nivou EU, ali koji će obuhvatiti i sve kompanije van Unije koje nude robu ili usluge njenim žiteljima.

U Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja objašnjavaju da će sve kompanije već u fazi pokretanja neke usluge biti obavezne da razviju sistem zaštite podataka i da procene sve moguće rizike, a potom će morati da traže eksplicitnu saglasnost od svakoga od nas da bi obrađivali naše.

U te podatke spadaju JMBG, imejl adresa, broj telefona, kućna adresa, kao i mnogi drugi podaci.

„Ćutanje i unapred štiklirano polje prilikom posete internet stranama neće se više smatrati pristankom. Drugim rečima, pristanak neće moći da se podrazumeva i moraće da postoji mogućnost njegovog opoziva u svakom trenutku“, kažu u Kancelariji Poverenika.

Oni napominju da dete koje ima manje od 16 godina ne može da da ovu vrstu pristanka, što u teoriji znači da mlađi od tog uzrasta ne bi uopšte smeli da koriste društvene mreže i aplikacije za četovanje.

Ova uredba uvodi i pravo na zaborav što u prevodu znači da ćemo imati pravo da tražimo da naše ime bude nevidljivo u internet pretraživačima. Naravno, ovo pravilo će imati svoje izuzetke omeđene pravom na slobodu izražavanja.

„Ako se podaci o ličnosti obrađuju za potrebe direktnog marketinga, lice na koje se podaci odnose imaće pravo da u bilo kom trenutku uloži prigovor“, kažu u Kancelariji Poverenika.

Takođe, omogućava nam se da kada prestanemo da koristimo usluge jedne kompanije, svoje podatke prenesemo u drugu.

Kazne za one koji se budu oglušili o ovu Uredbu biće drakonske.

„Za kršenje pojedinih odredaba, iznos kazne se kreće se i do četiri odsto celokupnog godišnjeg prometa, odnosno 20 miliona evra, zavisno od toga šta iznosi više“, kažu u Kancelariji Poverenika za Telegraf.rs.

GDPR je usvojen 2016. godine, ali je dat period od dve godine da se kompanije prilagode ovom inovativnom sistemu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE