Obrenovac, 21.09.2019

ZAKAZAN JOŠ JEDAN


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.06.2017.
Dva Prajda u Beogradu, u subotu i u septembru

Foto:Aleksandar Dimitrijevi─ç


´╗┐

Parada ponosa, pod sloganom Neka svi naši glasovi ore se", bi─çe odr┼żana u subotu, 24. juna, u Beogradu, sa po─Źetkom u 11 ─Źasova, saopštili su organizatori - udru┼żenja gra─Ĺana "Egal", "Loud&Queer" i "Gej lezbejski info centar", dok je "tradicionalni Prajd" sa drugim organizatorima najavljen za septembar.

Okupljanje u─Źesnica i u─Źesnika u subotu je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.

Organizatori "junskog Prajda" navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu pove─çanja stepena nasilja sa kojim je suo─Źena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da uka┼żu da je LGBTI pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje.

"Kada razmišljamo i zala┼żemo se za jednaka prava LGBTI zajednice, tako─Ĺe zastupamo ravnopravnost ┼żena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa", stoji u saopštenju.

Zahtevamo, ka┼że se u saopštenju, nultu toleranciju dr┼żave prema nasilju, profesionalan odnos policije prema ┼żrtvama i doslednu primenu odredbi o zlo─Źinu iz mr┼żnje od strane tu┼żilaštva, zatim omogu─çavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih li─Źnih dokumenata trans-osobama i doslednu primenu Zakona o zabrani diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Prajd vikend od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udru┼żenja gra─Ĺana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

S druge strane, direktor za Evropu medjunarodne organizacije "Civil Rights Defenders" Goran Mileti─ç na svom Fejsbuk nalogu napisao je da je

"Prajd 2017" - 17. septembra, a da ─çe "Pride Week" trajati 11. - 17. septembra i to, "kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine".
Mileti─ç je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav ┼żeli i da "skrece pa┼żnju tako što ce svoj skup nazvati Paradom ponosa", što, kako ocenjuje, nije ni lepo i moralno, ali je tako.

"Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapredjivanje polo┼żaja svake diskriminisane zajednice ┼żelim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a Beograd Prajd se nikada nece zasnivati na napadima na one sa cijim se metodama i radom ne sla┼żemo. Pridru┼żite nam se u septembru", naveo je Mileti─ç.

Na njegovu objavu je reagovao jedan od organizatora "junskog Prajda" Predrag Azdejkovi─ç, koji ga je pitao koliko imena ima njegova manifestacija - "Belgrade Pride, Beograd Prajd, Parada ponosa" te da "kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša", nakon ─Źega su jedan drugome po┼żeleli uspeh.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE