Obrenovac, 22.08.2019

DRUGA STRANA MEDALJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2018.
Od zaplenjene robe budžet Srbije bogatiji za 2,5 miliona evra

Foto:Pixabay
Prodaju robu koja je značajno jeftinija u odnosu na konkurenciju. Komšije ih znaju kao "carinske" radnje, iako od znaka ove institucije nigde nema ni traga. Rafove pune isključivo na licitacijama Uprave carina, pa zaplena na granicima zapravo diktira njihovu ponudu.

Od početka ove godine održano je ukupno 65 javnih licitacija, ali su se 31 put prodavala isključivo vozila. Samo u ovoj godini prodaja zaplenjene robe budžetu Srbije je donela više od 44,7 miliona dinara.

- Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra, ostvarenih putem javnih licitacija - kaže Sofija Radulović, pomoćnica direktora u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove. Poslednjih godina prihodi od licitacija su se višestruko uvećali. Primera radi, tokom 2013. godine ostvaren je prihod od 33 miliona, a prošle više od 130 miliona dinara. U planu je uvođenje softvera za licitiranje putem interneta.

Na licitacijama robe široke potrošnje mogu da učestvuju firme, koje ne moraju da budu registrovane za promet određene vrste robe. Za zaplenjena kola mogu da se nadmeću i građani.

Početna cena robe se određuje komisijski, pri čemu se najčešće uzima u obzir ona koja važi za istu ili sličnu robu na domaćem tržištu, umanjena za porez i maržu.

- Našim građanima su tradicionalno najinteresantniji putnički automobili, dok se najveći prihod ostvaruje prodajom plemenitih metala, a među zaplenjenom robom najviše je garderobe i obuće - ističe Sofija Radulović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE