Obrenovac, 14.07.2020

ZAMENA DOKUMENATA MORA BITI BESPLATNA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2019.
Proradio kontakt servis za sva pitanja u vezi s promenama naziva ulica

Foto:Dado Đilas/Ilustracija
Građanima je od ove nedelje dostupan kontakt servis na kom mogu da postave sva pitanja i nedoumice u vezi sa ažuriranjem adresnog registra i promenom naziva ulica, adrese i zamene dokumenata, kao i da prijave institucije koje im traže novčanu naknadu za zamenu dokumenata, podseća se u saopštenju iz Vlade Srbije.

"Ažuriranjem adresnog registra u Srbiji uvodimo red u dravu i modernizujemo državnu upravu u Srbiji. Za projekat je izdvojeno oko pet miliona evra i želeli smo da obezbedimo da sva naselja u Srbiji dobiju tablice s nazivima ulica i kućnim brojevima, kako bismo rešili situaciju koja je stvarala veliki broj problema građanima", izjavila je premijerka Ana Brnabić, koja je i pokrenula inicijativu za uspostavljanje adresnog registra dok je još bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara.

Kako se podseća u saopštenju, prema procenama pre pokretanja ovog projekta, više od tri miliona građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je više od dva miliona bilo prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

U adresnom registru Republike Srbije na početku prošle godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480. Republički geodetski zavod u decembru 2018. godine, izradio je elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

"Vlada apeluje na sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje to nisu učinile, da imenuju sve ulice za koje su izrađeni elaborati, kako bi svojim građanima što pre obezbedili bolJi i jednostavniji život", kaže se u saopštenju.

Podseća se i da je Vlada na prošlonedeljnoj sednici usvojila na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova zaključak kojim se građani oslobađaju troškova izdavanja ličnih karata sa čipom i trajnih ličnih karata u slučaju upisivanja adrese prebivališta nakon utvrđivanja naziva ulica i kućnih brojeva za one ulice koje ih prethodno nisu imale.

Mejl adresa kontakt servisa preko koga građani modu da se obrate za informacije ili da daju primedbe je: moja.adresa@gov.rs.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE