Obrenovac, 04.07.2020

OBRENOVAC 'JAČI' ZA 1.000 DINARA


Izvor: Zdravljevodic.rs,Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2019.
Budući vozači za lekarsko uverenje kod nas imaju ozbiljnu cifru

Foto:Printscreen
Pre nego što prvi put na obuci sednu u auto, budući vozači trebalo bi dobro da se raspitaju o cenama lekarskog uverenja. Kako zdravstvene ustanove, odnosno domovi zdravlja, imaju odrešene ruke u pisanju cenovnika usluga koji se ne pokrivaju iz zdravstvenog fonda, ušteda može biti i do hiljadu dinara. S obzirom na to da većina kandidata ne položi "iz prve", često se događa da do sledećeg izlaska na poligon lekarsko istekne, pa treba uzeti novo, i opet platiti.

Lekarsko uverenje je najjefitinije u Domu zdravlja Zemun gde, za polaganje B kategorije, košta 1.815 dinara. Slede Vračar i Voždovac sa 1.900 dinara. Najskuplje je u Obrenovcu - 2.850 dinara. Kada je reč o "zdravstvenoj potvrdi" za sticanje C, D i E kategorije, cena je od 2.978 dinara u Zemunu do 4.250 dinara u Obrenovcu.

Da bi stekli pravo da polažu za dobijanje vozačke dozvole za automobil, kandidati moraju da prođu pregled oftalmologa, psihijatra, psihologa i specijaliste medicine rada. Za kategorije C, D i E pregled je stroži, pa je neophodno da budući vozači dobiju pozitivno mišljenje oftalmologa, otorinolaringologa, psihijatra, psihologa, specijaliste medicine rada, ali da donesu i laboratorijske nalaze, kao i da urade EKG pregled. Čekanje je minimalno, pregled traje oko sat i po, a dobijeno uverenje važi šest meseci.

Cenu usluga iz oblasti medicine rada određuju zdravstvene ustanove, a neophodno je da "zeleno svetlo" daju i njihovi upravni odbori. Do 2006. godine važio je jedinstveni cenovnik za medicinske usluge iz oblasti medicine rada, koji su primenjivali svi domovi zdravlja i ostale zdravstvene ustanove u prestonici. Od tada, u skladu sa svojom poslovnom politikom, svako odlučuje za sebe.

Tako, za lekarsko uverenje u Domu zdravlja Savski venac treba platiti 2.000 dinara, koliko košta i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenih u železnici. U Novom Beogradu je - 2.093, Paliluli - 2.100, Zvezdari - 2.250, Čukarici - 2.470, Starom gradu - 2.544... I pojedine privatne lekarske ordinacije izdaju lekarska uverenja za upravljanje automobilom, a cena je oko 3.000 dinara, a za ostale kategorije oko 5.000 dinara.

SARADNJA

Pojedine auto-škole sarađuju sa privatnim klinikama, gde njihovi kandidati ne plaćaju lekarsko uverenje.

Međutim, u slučaju da kandidat ne izađe na ispit u roku važenja uverenja ili padne, mora uzeti novu zdravstvenu potvrdu, koja se plaća.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE