´╗┐ VUK, LAV ILI ?

Obrenovac, 21.08.2018

VUK, LAV ILI ?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2018.
Koja ┼żivotinja bi trebalo da bude zvani─Źni simbol Srbije?

Foto:Printscreen


´╗┐

Nakon teksta objavljenog na portalu Telegraf.rs o tome da li vuk treba da bude jedan od zvani─Źnih simbola Srbije, mnogi su se bacili na razmišljanje, a veliki broj ─Źitalaca ostavio je svoje predloge u komentarima. Neki su predlagali da zvani─Źni simbol Srbije bude lav ili beloglavi sup, a neki pak ka┼żu da bi tigar bio najbolje rešenje.

Veselin ─îajkanovi─ç, najve─çi srpski etnolog, zapisao je da je svaki narod vezan za poneku ┼żivotinju, i u izvesnom smislu izjedna─Źen sa njom.

„Za Srbina se, na primer, ka┼że da je vuk, i to je sasvim na svom mestu, utoliko što je vuk mitski srodnik i predak srpskog naroda, odnosno mitski predstavnik srpskog naroda” zapisao je on.

Kada se zapitamo da li je onda vuk prava ┼żivotinja koja bi trebala da bude simbol Srbije, setimo se njegovih osobina. Vuk je sna┼żan, hrabar, usamljen, tih, munjevit, oprezan, porodi─Źan, nepoverljiv, predator, odan, osvaja─Ź, napada─Ź, dosledan, slobodan, divalj. Verovanje u vuka kao ┼żivotinjskog pretka kod Srba se manifestuje u mnogim obi─Źajima. Neki su o─Źuvani i dan danas tako da na osnovu njih mo┼żemo da rekonstruišemo osnovne odlike vu─Źjeg kulta.

Vuku su u Srbiji posve─çeni zimski praznici Mratinci. Za Bo┼żi─ç se u Srbiji pripremala „vukova ve─Źera“ koja je kao ┼żrtvena ponuda imala za cilj da umilostivi vuka i obezbedi zaštitu stoke. Ovu „vukovu ve─Źeru“ odnosio bi jedan ─Źlan porodice na raskrš─çe, naj─Źeš─çe dete, koje bi ostavivši hranu odnosno ┼żrtvu vuku, i ne osvrnuvši se odlazilo ku─çi. Kada se rodi dete, u selu se njegovo ro─Ĺenje objavljivalo tako što doma─çin ku─çe vikne: „Rodila vu─Źica vuka!“.

Osim vuka, ispod teksta nizali su se predlozi. Mnogi su predlo┼żili lava, kao kralja ┼żivotinja, koji je najja─Źi i najopasniji. Neki misle da bi kombinacija orla i vuka bio pun pogodak, dok ima onih koji na ovo gledaju kao šalu, pa predla┼żu lenjivca "jer nam je takvo društvo".

"Svakako je vuk odli─Źan izbor. Pri tome nisu samo ┼żivotinje proglašene zvani─Źnim simbolima u drugim zemljama, ve─ç postoje i zvani─Źna drve─ça, biljke, ptice, ribe i sl. Na primer, kod nas bi zvani─Źno drvo moglo da bude hrast (vezano za ime Rastko, Ras, Rašku), zvani─Źno vo─çe bi moglo biti šljiva (ili malina), zvani─Źna ptica svakako beloglavi sup i tako dalje. Zna─Źi sve ono što je osobeno za našu zemlju, a toga stvarno imamo" glasio je jedan od predloga. 

Mešu predlo┼żenim ┼żivotinjama našli su se i tigar, ovca, ali i zmaj.

Ipak, Dragomir Acovi─ç, heraldi─Źar, smatra da Srbiji nije potreban ni jedan ┼żivotinjski simbol, jer ga ve─ç ima.

- Koja je svrha da neka druga ┼żivotinja bude simbol kada mi imamo svoj grb i na njemu dvoglavog orla. Orao ima svoju istoriju koja je veoma zna─Źajna. On se prvi put javio kao amblem za vreme vladavine Stefana Prvoven─Źanog, koji je pravo na koriš─çenje crvenog dvoglavog orla stekao zajedno sa vizantijskom vladarskom titulom sevastokratora. S vremenom, a od vremena Stefana Dušana, ustalila se verzija belog (srebrnog) dvoglavog orla na crvenom polju za razliku od vizantijskog, koji je zlatan, i poznat je kao carska privilegija još od vremena dinastije Komnina.

U hriš─çanskom aspektu, dvoglavi orao ozna─Źava jedinstvo nebeskog i zemaljskog. To jedinstven simbol srpske dr┼żavnosti, i kao takav u grbu Srbije od proglasa Kraljevine 1882. godine zastupa ukupnu istoriju srpske dr┼żave, od srednjeg veka pa dok postoji.  Po ─Źemu bi onda nešto drugo bilo adekvatnije? - pita se Acovi─ç.

On ka┼że da mu uošte simboli koji se "lepe" drugim zemljama nisu jasni.

- U raznim karikaturama Rusija se predstavlja kao medved, zašto to nije Aljaska? Kako su uopšte slon i magarac ameri─Źki politi─Źki simboli? Zašto magarac? Zašto mi ne uzmemo magarca? Na sva ova pitanja ja nemam odgovor. Pa mi istrebljujemo vukove, kako vuk da nam bude simbol? - isti─Źe Dragomir Acovi─ç.

Ni o dvema zastavama nema druga─Źije mišljenje, ve─ç to smatra besmislicom.

- Problem je što se u našoj zemlji zastava predstavlja na karikaturni na─Źin. Ali za to nisu krivi samo ljudi. Besmislica je da se na svadbi ne sme nositi jedna zastava a druga mo┼że, ma dajte - dodaje on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE