Obrenovac, 22.08.2019

ZA OVO NAS PAPRENO KAŽNJAVAJU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2018.
Sušenje veša na terasi, istresanje mrvica kroz prozor i šetanje psa bez povoca samo su neke od situacija zbog kojih biste mogli da iskeširate ozbiljnu sumu

Foto:Pixabay/Wikipedia
Kada poželite da istresete mrvice kroz prozor, da bacite opušak na ulicu ili da prošetate psa bez povoca, dobro pogledajte levo i desno, jer ako se u blizini nalazi komunalni policajac mogao bi da vam napiše kaznu od 2.500 do 10.000 dinara.

Ovo nije jedina, naizgled besmislena, kazna koja vreba sve koji žive u Beogradu. Udar po novčaniku sleduje nam i za mnpoge druge stvari koje svakodnevno radimo, kao što je sušenje veša na terasi, nečišćenje izmeta za kućnim ljubimcem, ali i crtanje grafita.

Nenad Lakić iz Komunalne policije objašnjava za TV Prva da njegove kolege neće baš u svakoj situaciji pribeći kažnjavanju.

- Jeste sve to kažnjivo, ali radi se o tome da je veći problem ako se to radi u užem centru grada, na spoljnoj strani zgrade. Kada je u pitanju malo širi centar grada imamo određeni stepen tolerancije i bitno je samo da ne visi ništa sa terase, najviše zbog bezbednosti - objašnjava Lakić.

On napominje da je kazna za sušenje veša na terasi 2.500 dinara i da zavisi od situacije i lokacije na kojoj je prekršaj napravljen.

- Ponekad bismo samo sugerisali da se veš ukloni ako ruži izgled zgrade. Sa druge strane, svako ko prlja površinu, da li sa prozora, terase ili sa javne površine može da dobije kaznu od 10.000 dinara - objašnjava on.

Mnogi možda nisu znali, ali kažnjivo je i šetanje psa bez povoca.

- Od 22 sati uveče do 9 sati ujutro pas može da se kreće bez povoca, ali ostatak dana mora da bude vezan. Samo u ograđenim parkovima za kućne ljubimce mogu da šetaju slobodno - kaže sagovornik TV Prva.

On objašnjava da komunalna policija zaista piše kazne, da ponekad samo njihovo prisustvo na nekoj lokaciji tera ljude da pokupe izmet za svojim psom, da stave povodac kućnom ljubimcu ili da bace opušak u kantu za đubre, a ne na ulicu.

Zanimljivo je da se u Beogradu kažnjava i crtanje grafita i to kaznom od 5.000 do 20.000 dinara, ali i netačan ulični sat, za koji sledi kazna od 50.000 do pola miliona dinara.

Takođe, za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, predviđena je novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara, a onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara.

Prekršaj - Kazna
Bacanje smeća na ulicu - 10.000 dinara
Nečišćenje iza kućnih ljubimaca - 10.000 dinara
Sušenje veša na terasi - 2.500 dinara
Curenje klima uređaja - 50.000 dinara za firmu, 5.000 za građane
Crtanje grafita - 5.000 do 20.000 dinara
Netačan sat - 50.000 do 500.000 dinara

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE