Obrenovac, 20.01.2020

EKSPERTI PROGNOZIRAJU FRAPANTAN SKOK


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2019.
Cena zlata će dostići 1.400 $ do kraja godine

Foto:Shutterstock
Cena zlata bi do kraja godine trebalo da dostigne 1.400 dolara, zahvaljujući manje agresivnoj politici američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama i dugotrajnim globalnim neizvesnostima, ocenjuju stručnjaci za taj plemeniti metal.

Cena zlata za promptnu isporuku kretala se jutros oko 1.286,6 dolara za uncu, prenosi CNBC.

Martin Haksli iz singapurske kompanije "INTL FCStoun" kaže da su se cene zlata dugo kretale u rasponu od 1.217 do 1.330 dolara, ali da bi se to moglo promeniti.

"Možemo očekivati da će zlato nastaviti da se trguje u tom rasponu u narednim mesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cena porasti i da će dostići 1.400 dolara do kraja godine", dodaje on.

Centralne banke širom sveta kupuju zlato u količinama koje nisu viđene u proteklih 50 godina, u okviru diverzifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, uključujući i američkog dolara, prenosi CNBC.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD i Kine, doprinela je porastu neizvesnosti, koja često ide "naruku" zlatu koje se smatra "sigurnim utočištem" ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrednost čak i tokom turbulencija na tržištu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE